Ziołowe nalewki domowe Rożne przepisy na dolegliwości

16 lipca 2020, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Nalewki ziołowe to niezwykłe, aromatyczne i rozgrzewające trunki. Proste w przygotowaniu, na bazie ziół, przypraw, owoców, wody, alkoholu oraz cukru. Nalewki ziołowe można stosować na różne dolegliwości oraz na poprawę samopoczucia. Mogą zwalczać kaszel, pomagają w kłopotach żołądkowych, bólach, przy zmęczeniach, mają też działanie uspokajające i pobudzają apetyt.

O zdrowotnych i leczniczych właściwościach nalewek wiemy już z czasów średniowiecza. Alkohol wyciąga z owoców i ziół wiele drogocennych składników, jednocześnie je konserwując. Dodatkowo ułatwia ich przyswajanie. Nalewki, fachowo nazywane Tincturae – są to etanolowe wyciągi z suszonych i odpowiednio rozdrobnionych surowców. W praktyce uzyskuje się je napełniając butelkę luźno ziołami i zalewając alkoholem. Nalewki ziołowe to rodzaj leku o długim terminie ważności.

Nalewka z ziół mieszanych

Nalewka idealna na trawienie i wzdęcia, oczyszczenie organizmu z pasożytów, problemy z gardłem oraz bóle reumatyczne

Składniki:
– 10 g aloesu
– 5 g mirry
– 0,2 g szafranu
– 10 g liści senesu
– 10 g kamfory
– 10 g korzeni rabarbaru
– 10 g korzeni kurkumy
– 10 g manny
– 10 g teriaku
– 5 g korzeni dziewięćsiłu
– 10 g korzeni arcydzięgla

Przygotowanie:
Zioła w 2-litrowej butelce zalać 1,5 litra 40% żytniówki lub dobrej wódki owocowej i pozostawić na 14 dni w ciepłym miejscu. Nalewkę należy codziennie wstrząsać. Otrzymanym płynem wypełnić małe butelki i przechowywać dobrze zamknięte w chłodnym miejscu. Nalewkę można przechowywać przez wiele lat. Spożywać profilaktycznie: 1 łyżeczka nalewki rano i wieczorem a przy niedomaganiach: 3 łyżeczki nalewki dziennie.

 

Nalewka miętowa

Nalewka ma właściwości bakteriobójcze w obrębie dróg żółciowych i przewodu pokarmowego oraz łagodne działanie uspokajające, nieznacznie obniża ciśnienie krwi. Likwiduje wzdęcia oraz bóle brzucha i żołądka.

Składniki:
– 10 liści świeżej mięty ogrodowej lub 3 dorodne gałązki świeżej mięty dzikiej, lub 1 kopiasta łyżka mięty suszonej
– 1 średniej wielkości cytryna
– 0,5 l spirytusu
– 0,5 l wody mineralnej
– 1 duża łyżka cukru

Przygotowanie:
Z wyszorowanej w ciepłej wodzie i przelanej wrzątkiem cytryny ściąć cienko skórkę (bez białego miąższu). Wodę zagotować z cukrem i powstały syrop odstawić do wystudzenia. Do szklanego słoja, wrzucić skórkę cytrynową i miętę. Wlać syrop i spirytus. Słój szczelnie zamknąć i odstawić w chłodne i ciemne miejsce na tydzień. Po wyznaczonym czasie płyn zlać, cedząc przez gęste, wyłożone bibułą sito, a jeśli trzeba – uzupełnić nalewkę zimną przegotowaną wodą do objętości litra. Przelać do czystych butelek, szczelnie zamknąć i odstawić w chłodne miejsce na 1,5 tygodnia.

 

Nalewka z macierzanki

Nalewka jest zalecana w nieżycie dróg oddechowych i stanach zapalnych nerek. Pomocna w zatruciach pokarmowych.

Składniki:
1 szklanka suszonego ziela macierzanki
0,5 l wódki
0,5 l czerwonego wytrawnego wina
250 g miodu rzepakowego

Przygotowanie:
Suszone ziele macierzanki zalać wódką i winem, dodać miód i odstawić na 4 tygodnie, co kilka dni wstrząsając. Przecedzić. Pić 1-2 razy dziennie po 1 łyżce.

 

Nalewka z pokrzywy i mniszka

Ziołowa nalewka na oczyszczenie krwi i wzmocnienie organizmu

Składniki:
– 750 ml czystej wódki
– 1 szklanka liści pokrzywy
– 1 szklanka liści babki lancetowatej
– 1 szklanka mniszka lekarskiego: młode liście, łodyżki, kwiaty
– 100 ml miodu
– ewentualnie 250 ml przegotowanej wody

Przygotowanie: Zioła zalać alkoholem, od razu dodać miód i odstawić.  Codziennie wstrząsać słoikiem. Macerować ok. 1 miesiąca. Przecedzoną nalewkę przelać do butelek i zakręcić.

 

Nalewka melisowa

Nalewka melisowa to lek o dosyć szerokim zastosowaniu. Można jej używać w nieregularnym miesiączkowaniu, bólach serca oraz astmie. Ponadto jest pomocna w dolegliwościach przewodu pokarmowego, gdyż wzmaga łaknienie, pobudza wydzielanie soków trawiennych, działa przeciwskurczowo, wiatropędnie i żółciopędnie. Ale nalewka melisowa znana jest przede wszystkim jako lek uspokajający. Zalecana jest więc w stanach pobudzenia nerwowego połączonych z lękiem i bezsennością, nerwicach wegetatywnych, płciowych i nadpobudliwości.

Składniki:
– 150 g świeżych liści melisy lekarskiej
– 2 świeże liście mięty pieprzowej
– po szczypcie zmielonego cynamonu i ziela dziurawca
– sok z całej cytryny
– 0,5 l spirytusu 96%
– 0,5 l wody
– 0,5 kg cukru

Przygotowanie:
Wszystkie zioła zalać szklanką wrzącej wody i parzyć pod przykryciem przez 15-20 min. Napar ostudzić, przecedzić przez bibułę filtracyjną. Z drugiej szklanki wody i cukru przygotować syrop, dodać sok z cytryny. Połączyć ze sobą napar z ziół, syrop i spirytus. Nalewka powinna się przegryzać przez 10-12 dni.

 

Nalewka z mniszka lekarskiego

Nalewka zalecana jest pomocniczo w chorobach naczyniowych, w żylakach nóg i odbytu, jako środek żółciopędny, przeciwdziałający zaparciom, wskazany w chorobach nerek i pęcherza, a także w nerwicach, ze względu na łagodnie uspokajające działanie.

Składniki:
– 30 kwiatów mniszka lekarskiego
– 1 l wódki czystej 45%

Wykonanie:
Kwiaty mniszka opłukać pod bieżącą wodą, rozłożyć pojedynczo i osuszyć. Następnie umieścić w szklanym naczyniu i zalać wódką. Naczynie szczelnie zamknąć, aby alkohol nie wywietrzał. Maceracja powinna trwać 7 dni. Po tym czasie alkohol znad kwiatów zlać, przecedzić przez bibułę filtracyjną i rozlać do butelek.

 

Nalewka brzozowa

Składniki:
– 1 szklanka żytniej mąki
– 1,5 szklanki pszennej razowej
– 1 łyżka soli
– 1-1,5 szklanki wody
– 300 g młodych pączków i liści brzozowych
– 200 g cukru
– 2 łyżki rodzynek
– 5 szklanek wódki 45%
– 1 szklanka jasnego piwa

Przygotowanie:
Osoloną wodę zagotować, a następnie przestudzić. Na stolnicę przesiać obie mąki, wlać wodę, zagnieść ciasto, wyrobić, rozwałkować, ułożyć na formie, ponakłuwać widelcem. Piec w silnie nagrzanym piekarniku 20 min. Zostawić placek do następnego dnia. 250 g drobno pokruszyć, wrzucić do gąsiorka, dodać rodzynki, listki i pączki. Zalać wódką, zostawić na 10-20 dni, po czym przecedzić przez gęste płótno. W płaskim rondlu zagotować piwo z cukrem, zdjąć z ognia, wlać nalewkę, wymieszać, wlać do gąsiorka. Szczelnie zakryć, zostawić na dwa miesiące.

 

Nalewka z kwiatów rumianku i nagietka

Składniki:
– 50 g wysuszonych kwiatów nagietka (najlepiej same płatki)
– 30 g wysuszonych kwiatów rumianku
– 1/2 litra wódki 40%

Przygotowanie:
Kwiaty zalać alkoholem, szczelnie zamknąć i postawić na 2 tygodnie w ciepłym, ciemnym miejscu, co pewien czas wstrząsając naczyniem. Następnie zawartość przelać przez płótno, mocno wycisnąć. Przefiltrować jeszcze raz, używając papierowego filtra do kawy. Przelać do butelki.

 

Nalewka z kwiatów lawendy

Składniki:
– 7 łyżek kwiatów lawendy suszonej
– 1 litr wódki 40%
– 400 g miodu naturalnego (np. lipowego)
– 3 duże cytryny
– 1 pomarańcza
– 4 goździki
– 3 szczypty imbiru

Przygotowanie:
Na dnie szklanego słoja umieścić pocięte cytryny i pomarańczę obrane ze skórki. Owoce lekko ucisnąć, aby wypuściły trochę soku po czym wsypać kwiaty suszonej lawendy, goździki i imbir. Wszystko zalać alkoholem. Słoik odłożyć w ciemne miejsce i od czasu do czasu potrząsać, aby składniki lepiej się wymieszały. Po dwóch tygodniach dodać miód i odstawić na jeszcze jeden tydzień. Po tym czasie nastawić nalewkę do leżakowania: przelać płyn przez gazę i wlać do butelek.

 

Nalewka z 5 ziół

Składniki:
– 10 gałązek mięty
– 10 gałązek melisy
– 5 gałązek bazylii
– garść gałązek tymianku
– 5 gałązek szałwii
– 2 szklanki wody
– 1 szklanka cukru
– 0,5 litra spirytusu

Przygotowanie:
Zioła umyć dokładnie, osuszyć i oberwać z listków. Liście umieścić w dużym słoju. Wodę z cukrem podgrzać i zagotować syrop cukrowy. Ostudzić go. Całkowicie zimnym zalać zioła. Naczynie szczelnie zamknąć i odstawić w zaciemnione miejsce na 3 tygodnie. Po upływie wyznaczonego czasu zlać syrop przelewając przez sito o bardzo drobnych oczkach. Czysty nalew wymieszać ze spirytusem. Nalewkę rozlać do butelek. Butelki ponownie odstawić w chłodne miejsce na około 2 miesiące.

 

Nalewka z kwiatów lipy

Składniki:
– 2 szklanki płynnego lipowego miodu
– 2 szklanki i 50 ml spirytusu (96%)
– 2 goździki
– 1,5 szklanki kwiatów lipy
– 1 limonka
– 1/2 cytryny

Przygotowanie:
Na 3 tygodnie przed okresem kwitnienia lip przygotować miodówkę: zagotować 2 szklanki wody z goździkami, ostudzić, dodać miód, wymieszać, wlać 2 szklanki spirytusu i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Przelać do słoja, szczelnie zamknąć, odstawić na 3 tygodnie, co 3-4 dni wstrząsając słojem. Następnie dodać kwiaty lipy, odstawić nalewkę na 2 tygodnie w ciemne, chłodne miejsce. Potem zlać przez sito wyłożone ręcznikiem papierowym, przelać do butelki. Limonkę wyszorować namydloną szczoteczką, wypłukać w gorącej wodzie. Z połowy owocu cieniutko obrać skórkę, dokładnie usuwając białe albedo. Skórkę włożyć do czystego małego słoiczka i zalać 50 ml spirytusu. Odstawić na 2 dni. Odmierzyć 2 łyżeczki powstałego ekstraktu i dodać go do nalewki wraz z przesączonymi przez gazę sokami z limonki i cytryny. Dokładnie wymieszać, odstawić na 3 tygodnie do sklarowania. Następnie zlać nalewkę znad osadu, osad przefiltrować, połączyć z wcześniej otrzymaną nalewką. Lipówka powinna dojrzewać co najmniej 6 miesięcy w chłodnym miejscu.

 

Nalewka ziołowa z owocami róży

Składniki:
– 5 g ziela serdecznika
– 5 g miecznicy czarnej
– 5 g kwiatostanu głogu
– 5 g korzenia kozłka
– 5 g liści melisy
– 5 g ziela dziurawca i rumianku
– 5 g owocu róży
– 5 g liści pokrzywy
– 750 ml czerwonego, wytrawnego wina
– 500 ml wódki
– 500 ml spirytus
– 125 ml miodu

Przygotowanie:
Wszystkie zioła zalać w dużym słoju alkoholem, zamknąć szczelnie i odstawić na pół miesiąca w ciepłe miejsce. Następnie przefiltrować i dokładnie wymieszać z jasnym miodem i ponownie odstawić na dwa tygodnie. Po tym czasie nalewkę ponownie przefiltrować, rozlać do butelek i przechowywać w piwnicy.

 

Nalewka dębowa z szałwią

Idealna na przeziębienia

Składniki:
– 25 g propolisu
– 5 g szałwii
– 5 g kory dębu
– 5 g kwiatów wrotyczu
– 5 g kwiatów krwawnika
– 300 ml alkoholu 60-70%

Przygotowanie:

Włożyć propolis na kilka godzin do zamrażarki, by zrobił się twardy i kruchy. Po wyjęciu z zamrażarki włożyć do blendera i zmiksować. Okruszki propolisu włożyć do słoika, szałwię, kwiaty krwawnika, wrotyczu delikatnie posiekać i również wrzucić do słoika, dodać korę dębu zmieloną w młynku i zalać wszystko alkoholem. Odstawić w ciemne, ciepłe miejsce. Po ok. 2 tygodniach przefiltrować nalewkę zlewając ją do czystego, wyparzonego słoika.