Ziołowe klopsiki ziemniaczane w sosie
Składniki:
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Wodę odlać. Ziemniaki podusić na puree z odrobiną mleka. Ziemniaki doprawić solą, pieprzem, dodać po 1 łyżce posiekanych ziół i trochę tymianku. Wbić jajo, dodać mąkę, wymieszać dokładnie. W dłoniach formować małe okrągłe lub podłużne placuszki, lekko je spłaszczyć. Obtoczyć w bułce tartej. Będą smażone gdy sos będzie gotowy.
Sos:
Na łyżce masła, w rondelku podsmażyć pokrojoną cebulę. Do 1/2 szklanki zimnej wody dodać mąkę i śmietanę. Dokładnie wymieszać, powoli wlewać do rondelka z cebulą cały czas mieszając. W miarę potrzeby dolać wody- do uzyskania odpowiedniej gęstości sosu. Dodać kostkę bulionową, doprawić do smaku sosem sojowym, pieprzem, gałką, ewentualnie solą. Dodać świeżych ziół w ilości wg uznania. Gdy sos jest gotowy, można usmażyć klopsiki puree. Smażyć z obu stron, na rozgrzanym dobrze oleju, na złocisty kolor. Obracać delikatnie.
Podawać z dodatkiem sosu i dowolnego mięsa. Ja jadłam z klopsami mielonymi, pieczarkami i ogórkiem konserwowym:)