Zioła na wątrobę – ostropest plamisty i jego działanie
Ostropest plamisty (Silybum marianum), inaczej pstrok, kostropacz, podgorzał albo oset miękki. W Polsce uprawiany jest jako roślina ozdobna w ogrodach, bo posiada dekoracyjne liście, a zasuszone kwiatostany są wykorzystywane do dekoracji suchych bukietów. Ale ostropest plamisty to przede wszystkim cenny surowiec zielarski! Jest nim owoc, Silybi mariani fructus, pozyskiwany ze specjalnie prowadzonych upraw zielarskich.
SKĄD TA MOC?
Owoce ostropestu plamistego zawierają flawonolignany, zwane sylimaryną. W jej skład wchodzą sylibina, sylichrystyna i sylidionina. Owoce zawierają też olejek lotny, flawonoidy, gorycze i aminy biogenne (m.in. tyramina), związki śluzowe, kwasy organiczne, garbniki, witaminy C i K, fitosterole, białka, cukry, tłuszcze z dużą zawartością kwasu linolowego oraz sole mineralne.
3 w 1, czyli DETOKS, REGENERACJA I OCHRONA
Sylimaryna odtruwa i ochrania miąższ wątroby, pobudza jej zdolności regeneracyjne. Znajdująca się w sylimarynie sylibina wpływa regenerująco na komórki wątroby, stabilizuje błony komórkowe hepatocytów wątrobowych, chroni komórki wątroby przed działaniem związków toksycznych, działa też żółciopędnie. Preparaty zawierające sylimarynę stosuje się w wirusowym i przewlekłym zapaleniu wątroby, w marskości wątroby i po uszkodzeniach przez substancje szkodliwe.
DOSKONAŁY NA TRAWIENIE
Substancje czynne zawarte w ostropeście regulują procesy trawienia. wzmagają wydzielanie soków trawiennych.
ZDROWE PRZEPISY Z OSTROPESTEM W ROLI GŁÓWNEJ
Odwar
1 łyżeczkę rozdrobnionych owoców zalej szklanką gorącej wody i wolno ogrzewaj pod przykryciem do wrzenia na małym ogniu przez 5 minut. Odstaw na 15 minut. Następnie przecedź. Pij 2 razy dziennie po ½ szklanki jako środek ochraniający wątrobę.
Napar
Dwie łyżeczki świeżo zmielonego ziarna zalej niewielką ilością gorącej, przegotowanej wody. Odczekaj aż napar nieco wystygnie. A pozostały na dnie ostropest zjedz!
Nalewka
Przepis pochodzi z książki Mateusza Senderskiego pt. „Zioła w nalewkach leczniczych“:
Składniki i sposób przygotowania: 50 g dojrzałych, wysuszonych i sproszkowanych nasion ostropestu umieść w dwulitrowym słoju i zalej ½ litra 40% czystej wódki. Zawartość starannie wymieszaj, a słój szczelnie zamknij, a następnie pozostaw na 2-3 tygodnie w ciepłym i zaciemnionym miejscu, co pewien czas wstrząsajac. Po upływie tego czasu masę ziołową wyciśnij, a macerat przefiltruj przez gazę lub bibułę filtracyjną. Nalewkę przelej do butelki z ciemnego szkła, koniecznie z dobrym zamknięciem.
ZDROWY DODATEK DO POTRAW
Zmielony ostropest stosuj jako dodatek do koktajli, owsianek lub jogurtów. Jest też doskonały jako posypka do sałatek. Nie zaburza smaku potraw, a robi dobrą robotę dla zdrowia!
MIELONY CZY NIEMIELONY?
Zastanawiasz się czy kupować ostropest w wersji ZMIELONEJ czy NIEZMIELONEJ? Kupuj ostropest w wersji niezmielonej! Ostropest jest rośliną oleistą, po zmieleniu może zjełczeć i stracić sporo prozdrowotnych substancji. Kupując całe ziarna ostropestu masz gwarancję, że znajduje się w nim to, co najlepsze!
Nasza rada: możesz zmielić w młynku do kawy taką porcję, by starczyła Ci na 3-4 dni.
OSTROPEST OD ZIOLOVE
Posiada certyfikat rolnictwa ekologicznego i został zapakowany w papierowe, ekologiczne torby.
Dostępny jest w 2 pojemnościach: 250 i 500 g.
Cena: 8,90 zł (250 g) i 19,90 zł (500 g)
więcej informacji na www.ziolove.pl