Zimowe placki

4 października 2010, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

Takie placki można podać także z innymi grzybami…ale z zimówkami smakowały wyśmienicie!

składniki:

  • 6-8 dużych ziemniaków
  • trochę oleju do smażenia
  • 1 łyżka masła ,
  • 2-4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub śmietany
  • 1-2 łodygi selera naciowego
  • 1 marchewka
  • 0,5 kg kapeluszy zimówki aksamitnotrzonowej
  • 3-4 łyżki mąki pszennej
  • 1 jajka
  • 2 duże cebula
  • do smaku: sól i pieprz czarny mielony
  • kilka gałązek natki pietruszki

sposób przygotowania:

Grzyby oczyścić i opłukać, duże kapelusze pokroić, małe zostawić w  całości. Warzywa obrać. Natkę posiekać. Ziemniaki zetrzeć na najdrobniejszych oczkach tarki, do tego zetrzeć 1 cebulę, wymieszać dodając jajo, mąkę, pół łyżeczki soli i pieprzu. Smażyć na rozgrzanym oleju [małe placki albo takie na całą patelnię]na złoty kolor. W  rondelku rozgrzać masło, zeszklić posiekaną druga cebulkę, dodać startą na jarzynowej tarce marchewkę i posiekanego selera. Dodać grzyby, dusić 10-15 min. doprawić solą, pieprzem, dodać jogurt. Sosem polewać gorące placki, posypać natką pietruszki. Doskonałe z dodatkiem ogórka konserwowego.

file1286196317



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...