Zimowe placki

4 października 2010, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

Takie placki można podać także z innymi grzybami…ale z zimówkami smakowały wyśmienicie!

składniki:

  • 6-8 dużych ziemniaków
  • trochę oleju do smażenia
  • 1 łyżka masła ,
  • 2-4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub śmietany
  • 1-2 łodygi selera naciowego
  • 1 marchewka
  • 0,5 kg kapeluszy zimówki aksamitnotrzonowej
  • 3-4 łyżki mąki pszennej
  • 1 jajka
  • 2 duże cebula
  • do smaku: sól i pieprz czarny mielony
  • kilka gałązek natki pietruszki

sposób przygotowania:

Grzyby oczyścić i opłukać, duże kapelusze pokroić, małe zostawić w całości. Warzywa obrać. Natkę posiekać. Ziemniaki zetrzeć na najdrobniejszych oczkach tarki, do tego zetrzeć 1 cebulę, wymieszać dodając jajo, mąkę, pół łyżeczki soli i pieprzu. Smażyć na rozgrzanym oleju [małe placki albo takie na całą patelnię]na złoty kolor. W rondelku rozgrzać masło, zeszklić posiekaną druga cebulkę, dodać startą na jarzynowej tarce marchewkę i posiekanego selera. Dodać grzyby, dusić 10-15 min. doprawić solą, pieprzem, dodać jogurt. Sosem polewać gorące placki, posypać natką pietruszki. Doskonałe z dodatkiem ogórka konserwowego.

file1286196317



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz