Zimowe placki
Takie placki można podać także z innymi grzybami…ale z zimówkami smakowały wyśmienicie!
składniki:
- 6-8 dużych ziemniaków
- trochę oleju do smażenia
- 1 łyżka masła ,
- 2-4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub śmietany
- 1-2 łodygi selera naciowego
- 1 marchewka
- 0,5 kg kapeluszy zimówki aksamitnotrzonowej
- 3-4 łyżki mąki pszennej
- 1 jajka
- 2 duże cebula
- do smaku: sól i pieprz czarny mielony
- kilka gałązek natki pietruszki
sposób przygotowania:
Grzyby oczyścić i opłukać, duże kapelusze pokroić, małe zostawić w całości. Warzywa obrać. Natkę posiekać. Ziemniaki zetrzeć na najdrobniejszych oczkach tarki, do tego zetrzeć 1 cebulę, wymieszać dodając jajo, mąkę, pół łyżeczki soli i pieprzu. Smażyć na rozgrzanym oleju [małe placki albo takie na całą patelnię]na złoty kolor. W rondelku rozgrzać masło, zeszklić posiekaną druga cebulkę, dodać startą na jarzynowej tarce marchewkę i posiekanego selera. Dodać grzyby, dusić 10-15 min. doprawić solą, pieprzem, dodać jogurt. Sosem polewać gorące placki, posypać natką pietruszki. Doskonałe z dodatkiem ogórka konserwowego.