Zimowe placki

17 stycznia 2010, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 6-8 dużych ziemniaków
  • 2 duże cebule
  • 1 jajko
  • 3-4 łyżki mąki
  • 0,5 kg kapeluszy zimówki aksamitnotrzonowej
  • 1 marchewka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub śmietany
  • do smaku sól i pieprz mielony
  • 1 łyżka masła
  • olej do smażenia placków

Sposób przygotowania:

Grzyby oczyścić i opłukać, duże kapelusze pokroić, małe zostawić w całości. Warzywa obrać. Natkę posiekać. Ziemniaki zetrzeć na najdrobniejszych oczkach tarki, do tego zetrzeć 1 cebulę, wymieszać dodając jajo, mąkę, pół łyżeczki soli i pieprzu. Smażyć na rozgrzanym oleju [małe placki albo takie na całą patelnię]na złoty kolor. W rondelku rozgrzać masło, zeszklić posiekaną druga cebulkę, dodać startą na jarzynowej tarce marchewkę i posiekanego selera. Dodać grzyby, dusić 10-15 min. doprawić solą, pieprzem, dodać jogurt. Sosem polewać gorące placki, posypać natką pietruszki. Doskonałe z dodatkiem ogórka konserwowego. Bardzo mi smakują zimówki, są takie delikatne i słodkawe, mniam!

file1263734118



FORUM - bieżące dyskusje

Moje odkrycie kosmetyczne tego roku
Moje kosmetyczne odkrycie to olejek wonny ogrody sułtana. Bosko pachnie, jasmin, owoce, kwiaty...
botoks gdzie kupić?
Czy są tu osoby prowadzące salony medycyny estetycznej? Gdzie kupujecie botoks? Macie sprawdzone...
Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...