Zimowe placki

17 stycznia 2010, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 6-8 dużych ziemniaków
  • 2 duże cebule
  • 1 jajko
  • 3-4 łyżki mąki
  • 0,5 kg kapeluszy zimówki aksamitnotrzonowej
  • 1 marchewka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub śmietany
  • do smaku sól i pieprz mielony
  • 1 łyżka masła
  • olej do smażenia placków

Sposób przygotowania:

Grzyby oczyścić i opłukać, duże kapelusze pokroić, małe zostawić w całości. Warzywa obrać. Natkę posiekać. Ziemniaki zetrzeć na najdrobniejszych oczkach tarki, do tego zetrzeć 1 cebulę, wymieszać dodając jajo, mąkę, pół łyżeczki soli i pieprzu. Smażyć na rozgrzanym oleju [małe placki albo takie na całą patelnię]na złoty kolor. W rondelku rozgrzać masło, zeszklić posiekaną druga cebulkę, dodać startą na jarzynowej tarce marchewkę i posiekanego selera. Dodać grzyby, dusić 10-15 min. doprawić solą, pieprzem, dodać jogurt. Sosem polewać gorące placki, posypać natką pietruszki. Doskonałe z dodatkiem ogórka konserwowego. Bardzo mi smakują zimówki, są takie delikatne i słodkawe, mniam!

file1263734118



FORUM - bieżące dyskusje

Czy znacie jakiś ośrodek terapii na…
Pacjent musi jednak chcieć wyjść z nałogu, najlepsze osrodki nie pomogą bez jego chęci...
Częstochowa
Najszybciej można znaeźć pracę przez agencje pracy, oczywiście nie jakąś super, ale taką...
Fryzura a zawód
Wg mnie fryzura to drugorzędna sprawa, a o powadze świadczy zachowanie...
Jak urządzić łazienkę dla osoby sta…
Polecam też dobre punktowe oświetlenie jak ktoś ma problem ze wzrokiem...