Zimowa zwariowana botwinka

2 marca 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Nie lubię, jak mi się coś w kuchni marnuje. A do tego przekonałam się ,że bardzo dużo rzeczy które zwyczajnie wywalamy jest jadalna i bardzo smaczna. Polecam.

Czas: 1 godzina

Składniki:

  • 1 porcja  rosołowa – luzuję kurczaka zostawiając kręgosłup , szyję , skrzydła , mostek – zostawiając na nich trochę mięsa
  • 2 duże buraki
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1 marchew
  • 4 rzodkiewki
  • liście z pęczka rzodkiewki
  • garść pokrojonych w paski liści z kalafiora ( miałam zamrożone )
  • garść natki pietruszki
  • garść mrożonego pokrojonego kopru
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • sól
  • pieprz mielony
  • 1 kostka warzywnego bulionu
  • sok z cytryny
  • 3 jajka na twardo

Obrać warzywa . Pokroić ziemniaki w kostkę, marchew w plasterki. Utrzeć na tarce jarzynowej rzodkiewki i 1 buraka , drugiego pokroić w grube plastry, liście z kalafiora. Zalać wodą  razem z porcją rosołową .Dodać kostkę bulionową i 1/2 łyżeczki pieprzu. Gotować 45 minut. Wyjąć porcję rosołową i buraka w plastrach .Obrać z porcji rosołowej kawałki mięsa ( skóry odrzucić ) i włożyć do zupy – wbrew pozorom nazbiera się tego ok.1 szklanki małych kawałków chudego mięska .

Pokroić w paseczki umyte i oczyszczone listki rzodkiewki. Na patelni rozgrzać masło i obsmażyć liście rzodkiewki, natkę pietruszki (trochę odłożyć do posypania), koper. Smażyć 5 minut mieszając .Dodać do zupy i zamieszać

Doprawić zupę sokiem z cytryny, maggi, pieprzem mielonym . Śmietanę rozetrzeć z odrobiną ciepłej zupy. Garnek z zupą odstawić z gazu. Wlać śmietanę .

Podawać wkładając na talerzu ćwiartki jajek na twardo i posypując natką pietruszki.

A teraz o liściach kalafiora i rzodkiewki. Są jadalne .Kupując kalafior czy rzodkiewkę obrywamy je i wyrzucamy a szkoda. Liście i głąb z kalafiora smakują jak kalarepka. Liście rzodkiewki są lekko ostre w smaku – młode listki można dodawać do sałatek a większe blanszować i robić z nich jarzynkę jak ze szpinaku lub dodawać do zup jarzynowych. Ja takie liście myję , czyszczę , kroję i zamrażam do późniejszego użycia. Podobnie z liśćmi kalarepki są podobne w smaku do liści rzodkiewki – lekko ostre w smaku .

A buraczek wyjęty z zupy przyda sie do sałatki.

file1299093946