Zimowa zwariowana botwinka
Nie lubię, jak mi się coś w kuchni marnuje. A do tego przekonałam się ,że bardzo dużo rzeczy które zwyczajnie wywalamy jest jadalna i bardzo smaczna. Polecam.
Czas: 1 godzina
Składniki:
- 1 porcja rosołowa – luzuję kurczaka zostawiając kręgosłup , szyję , skrzydła , mostek – zostawiając na nich trochę mięsa
- 2 duże buraki
- 4 średnie ziemniaki
- 1 marchew
- 4 rzodkiewki
- liście z pęczka rzodkiewki
- garść pokrojonych w paski liści z kalafiora ( miałam zamrożone )
- garść natki pietruszki
- garść mrożonego pokrojonego kopru
- 2 łyżki masła
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- sól
- pieprz mielony
- 1 kostka warzywnego bulionu
- sok z cytryny
- 3 jajka na twardo
Obrać warzywa . Pokroić ziemniaki w kostkę, marchew w plasterki. Utrzeć na tarce jarzynowej rzodkiewki i 1 buraka , drugiego pokroić w grube plastry, liście z kalafiora. Zalać wodą razem z porcją rosołową .Dodać kostkę bulionową i 1/2 łyżeczki pieprzu. Gotować 45 minut. Wyjąć porcję rosołową i buraka w plastrach .Obrać z porcji rosołowej kawałki mięsa ( skóry odrzucić ) i włożyć do zupy – wbrew pozorom nazbiera się tego ok.1 szklanki małych kawałków chudego mięska .
Pokroić w paseczki umyte i oczyszczone listki rzodkiewki. Na patelni rozgrzać masło i obsmażyć liście rzodkiewki, natkę pietruszki (trochę odłożyć do posypania), koper. Smażyć 5 minut mieszając .Dodać do zupy i zamieszać
Doprawić zupę sokiem z cytryny, maggi, pieprzem mielonym . Śmietanę rozetrzeć z odrobiną ciepłej zupy. Garnek z zupą odstawić z gazu. Wlać śmietanę .
Podawać wkładając na talerzu ćwiartki jajek na twardo i posypując natką pietruszki.
A teraz o liściach kalafiora i rzodkiewki. Są jadalne .Kupując kalafior czy rzodkiewkę obrywamy je i wyrzucamy a szkoda. Liście i głąb z kalafiora smakują jak kalarepka. Liście rzodkiewki są lekko ostre w smaku – młode listki można dodawać do sałatek a większe blanszować i robić z nich jarzynkę jak ze szpinaku lub dodawać do zup jarzynowych. Ja takie liście myję , czyszczę , kroję i zamrażam do późniejszego użycia. Podobnie z liśćmi kalarepki są podobne w smaku do liści rzodkiewki – lekko ostre w smaku .
A buraczek wyjęty z zupy przyda sie do sałatki.