Zimne nóżki
Przedwczoraj po raz pierwszy zrobiłam zimne nózki , nowa zachcianka mojego męża i braciszka ;) Z racji tego, ze robiłam takie cudo po raz pierwszy nie spodziewałam się, że przystawka tak zachwyci smakoszy … z 12 galaretek zostało zaledwie 6 więc chyba smakowało ….
Składniki na 12 porcji:
* 4 nóżki wieprzowe (ja miałam 6 więc, zeby w lodówce nie zalegały dałam 6)
* 2 cebule
* 2 marchewki
* 1 pietruszka
* 6 jajek
*2 ząbki czosnku (ja dałam 2 kostki knorra czosnek)
* 12 grzybków marynowanych
* 5 ćwiartek marynowanej papryki
* sól, pieprz
Sposób przygotowania:
* nózki oczyszczyć i umyć, następnie zalewamy 4 litrami zimnej wody i gotujemy na wolnym ogniu , około 2 godzin (nózki muszą być mięciutkie i łatwo odchodzić od kości) . Po godzinie gotowania dodajemy do nóżek umyte warzywa i wsypujemy płaską łyżkę soli.
* studzimy mięso , obieramy je ze skóry i kroimi na paseczki, w kostkę (jak kto woli). Wywar cedzimy i doprawiamy solą, pieprzem oraz czosnkiem (kostki- kruszymi, żabki czosnku miażdżymy praską) Jajka gotujemy na twardo, obierami i kroimy na połowę.
* w między czasie przygotowujemy sobie 12 filiżanek, salaterek (w zależności jaki kształt chcemy mieć). Wlewamy po 4 łyżki wywaru i zastudzamy(wkładamy do lodówki). Na galarecie układamu połówkę jajka (żółtkiem do dołu), mięsko, posiekaną paprykę, grzybki. Zalewamy wywarem i wstawiamy do lodówki ponownie na całą noc. Galaretki wybijamy na półmisek, dekorujemy cytrynką, pietruszką i … zajadamy sie. (ja nie spodziewałam się gości, wiec półmisek był mi zbędny- wykładałam im galaretki na talerzykia oni się zajadali)
U mnie Panowie galaretę polewali octem … są rózne gusta i guściki
Smacznego
Joanna Sz.