Ziemniaki zapiekane z ogórkami

24 września 2010,
dodał: marta
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

1/2 kg ogórków
1 cebula
mały kawałeczek słoniny
sok cytrynowy
pieprz, sól
łyżka mąki
1 szkl. rosołu (może być z kostki rosołowej)
1/2 kg ziemniaków (najlepiej młodych)
koper, natka pietruszki

Pokrojoną w cieniutkie plasterki słoninę lekko stopić, dodać posiekaną cebulę, dusić aż zmięknie, ale nie zrumieni się, dodać mąkę, zasmażyć, rozprowadzić rosołem. Do powstałego sosu włożyć obrane i pokrojone w plasterki ogórki, dodać sól, pieprz, sok z cytryny i dusić aż ogórki zmiękną. Oddzielnie ugotować ziemniaki. Pokroić je w plasterki, włożyć do ogórków, dodać dużo posiekanej natki i kopru, wymieszać i dusić chwilę, aż ziemniaki nabiorą smaku. Podawać np. na kolację.



FORUM - bieżące dyskusje

Doda Dream Show
Całkiem możliwe. Z jednej strony okej, ma jakiś swój wizerunek sceniczny, publiczny, medialny,...
Pracoholizm
AI - wspaniałe narzędzie i genialne odkrycie, które ludzkość będzie wykorzystywać także przeciwko...
klejenie butów
Zużyte obuwie wygląda źle i psuje cały nasz wizerunek. Czasem jednak warto ratować...
Jak radzicie sobie z pielęgnacją ce…
Które miejsca macie najbardziej przesuszone? U siebie zauważyłam, że najbardziej suche mam łydki....