Ziemniaki zapiekane z ogórkami

24 września 2010, dodał: marta
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

1/2 kg ogórków
1 cebula
mały kawałeczek słoniny
sok cytrynowy
pieprz, sól
łyżka mąki
1 szkl. rosołu (może być z kostki rosołowej)
1/2 kg ziemniaków (najlepiej młodych)
koper, natka pietruszki

Pokrojoną w cieniutkie plasterki słoninę lekko stopić, dodać posiekaną cebulę, dusić aż zmięknie, ale nie zrumieni się, dodać mąkę, zasmażyć, rozprowadzić rosołem. Do powstałego sosu włożyć obrane i pokrojone w plasterki ogórki, dodać sól, pieprz, sok z cytryny i dusić aż ogórki zmiękną. Oddzielnie ugotować ziemniaki. Pokroić je w plasterki, włożyć do ogórków, dodać dużo posiekanej natki i kopru, wymieszać i dusić chwilę, aż ziemniaki nabiorą smaku. Podawać np. na kolację.



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...