Ziemniaki zapiekane z ogórkami

24 września 2010, dodał: marta
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

1/2 kg ogórków
1 cebula
mały kawałeczek słoniny
sok cytrynowy
pieprz, sól
łyżka mąki
1 szkl. rosołu (może być z kostki rosołowej)
1/2 kg ziemniaków (najlepiej młodych)
koper, natka pietruszki

Pokrojoną w cieniutkie plasterki słoninę lekko stopić, dodać posiekaną cebulę, dusić aż zmięknie, ale nie zrumieni się, dodać mąkę, zasmażyć, rozprowadzić rosołem. Do powstałego sosu włożyć obrane i pokrojone w plasterki ogórki, dodać sól, pieprz, sok z cytryny i dusić aż ogórki zmiękną. Oddzielnie ugotować ziemniaki. Pokroić je w plasterki, włożyć do ogórków, dodać dużo posiekanej natki i kopru, wymieszać i dusić chwilę, aż ziemniaki nabiorą smaku. Podawać np. na kolację.



FORUM - bieżące dyskusje

Moje odkrycie kosmetyczne tego roku
Moje kosmetyczne odkrycie to olejek wonny ogrody sułtana. Bosko pachnie, jasmin, owoce, kwiaty...
botoks gdzie kupić?
Czy są tu osoby prowadzące salony medycyny estetycznej? Gdzie kupujecie botoks? Macie sprawdzone...
Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...