Ziemniaki zapiekane z ogórkami
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
1/2 kg ogórków
1 cebula
mały kawałeczek słoniny
sok cytrynowy
pieprz, sól
łyżka mąki
1 szkl. rosołu (może być z kostki rosołowej)
1/2 kg ziemniaków (najlepiej młodych)
koper, natka pietruszki
Pokrojoną w cieniutkie plasterki słoninę lekko stopić, dodać posiekaną cebulę, dusić aż zmięknie, ale nie zrumieni się, dodać mąkę, zasmażyć, rozprowadzić rosołem. Do powstałego sosu włożyć obrane i pokrojone w plasterki ogórki, dodać sól, pieprz, sok z cytryny i dusić aż ogórki zmiękną. Oddzielnie ugotować ziemniaki. Pokroić je w plasterki, włożyć do ogórków, dodać dużo posiekanej natki i kopru, wymieszać i dusić chwilę, aż ziemniaki nabiorą smaku. Podawać np. na kolację.