Ziemniaki zapiekane z kiełbasą
Artykuł zewnętrzny
składniki:
- 1kg ziemniaków,
- 20dag kiełbasy,
- 10dag cebuli,
- 2dag tłuszczu,
- 20dag śmietany,
- 2-3 łyżki pasty pomidorowej,
- 5 dag sera twardego, sól, pieprz
Ziemniaki pokrojone na plasterki obgotować w osolonej wodzie, odsączyć. Kiełbasę obrać ze skórki, pokrajać na plasterki, podsmażyć w tłuszczu wraz z cebulą pokrojoną w kostkę. Śmietanę wymieszać z pastą pomidorową, przyprawić solą i pieprzem do smaku. W naczyniu żaroodpornym posmarowanym tłuszczem układać warstwami ziemniaki i kiełbasę z cebulą, skrapiając śmietaną. Ostatnią warstwę ziemniaków polać śmietaną i posypać suto tartym żółtym serem. Zapiekać w gorącym piekarniku 20-30min. Podawać z surówką z kwaszonej kapusty lub z kwaszonymi ogórkami.