Ziemniaki z tymiankiem

28 lutego 2014, dodał: Szanetka
Artykuł zewnętrzny

Składniki: 1 kg ziemniaków, 4-5 cebul, 10 dag masła, tymianek, 2 łyżki natki pietruszki, pokruszony listek laurowy, szklanka bulionu, sól, pieprz.

Cebulę pokroić na plasterki, zeszklić na maśle (1 łyżka). Pokrojone w plasterki ziemniaki ułóżyć na sicie, przelać wrzątkiem, osączyć. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem. Układać na przemian warstwami ziemniaki i cebulę, przesypująć solą, pieprzem, tymiankiem, listkiem i natką pietruszki. Ostatnią warstwę powinny tworzyć ziemniaki. Całość zalać bulionem, obłożyć plastrami masła, wstawić do nagrzanego piekarnika na około 45 min. Ziemniaki z tymiankiem są zarówno smacznym smacznym dodatkiem do wszelkich mięs pieczonych, jak i pełnowartościowym, samodzielnym daniem.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Co oznacza ochota na kwaśne?
Ochota na kwaśny smak może nie być tylko zachcianką, ale objawem choroby lub niedoborów...
Podwyżki cen prądu
Podwyżki cen energii mają być wyższe niż zapowiadał rząd. W drugiej połowie...
Banany, którymi można się zatruć…
Jakie banany kupować, a jakich unikać? Wiadomo, że banany są zdrowe, mają dużo potasu, regulują...
Przepis na długowieczność
Niemiecki lekarz Andreas Michelsen ogłosił, że nasze zdrowie w 91% zależy tylko od nas....