Ziemniaki z tymiankiem

28 lutego 2014, dodał: Szanetka
Artykuł zewnętrzny

Składniki: 1 kg ziemniaków, 4-5 cebul, 10 dag masła, tymianek, 2 łyżki natki pietruszki, pokruszony listek laurowy, szklanka bulionu, sól, pieprz.

Cebulę pokroić na plasterki, zeszklić na maśle (1 łyżka). Pokrojone w plasterki ziemniaki ułóżyć na sicie, przelać wrzątkiem, osączyć. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem. Układać na przemian warstwami ziemniaki i cebulę, przesypująć solą, pieprzem, tymiankiem, listkiem i natką pietruszki. Ostatnią warstwę powinny tworzyć ziemniaki. Całość zalać bulionem, obłożyć plastrami masła, wstawić do nagrzanego piekarnika na około 45 min. Ziemniaki z tymiankiem są zarówno smacznym smacznym dodatkiem do wszelkich mięs pieczonych, jak i pełnowartościowym, samodzielnym daniem.



FORUM - bieżące dyskusje

Ubrania hand made
Ja się uczę robienia na drutach, żeby mieć własnoręcznie wydziergane sweterki...
Fryzura na półmetek/połowinki
Taka jak na wesele, bo impreza przecież podobna;)
Nauka niemieckiego
Fajnie byłoby uczyć się z native speakerem albo kimś, kto był parę lat w Niemczech...
Jęczmień znacznych rozmiarów
Warto często przemywać oczy np. naparem z rumianku...