Ziemniaki z tymiankiem

28 lutego 2014,
dodał: Szanetka
Artykuł zewnętrzny

Składniki: 1 kg ziemniaków, 4-5 cebul, 10 dag masła, tymianek, 2 łyżki natki pietruszki, pokruszony listek laurowy, szklanka bulionu, sól, pieprz.

Cebulę pokroić na plasterki, zeszklić na maśle (1 łyżka). Pokrojone w plasterki ziemniaki ułóżyć na sicie, przelać wrzątkiem, osączyć. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem. Układać na przemian warstwami ziemniaki i cebulę, przesypująć solą, pieprzem, tymiankiem, listkiem i natką pietruszki. Ostatnią warstwę powinny tworzyć ziemniaki. Całość zalać bulionem, obłożyć plastrami masła, wstawić do nagrzanego piekarnika na około 45 min. Ziemniaki z tymiankiem są zarówno smacznym smacznym dodatkiem do wszelkich mięs pieczonych, jak i pełnowartościowym, samodzielnym daniem.



FORUM - bieżące dyskusje

Doda Dream Show
Całkiem możliwe. Z jednej strony okej, ma jakiś swój wizerunek sceniczny, publiczny, medialny,...
Pracoholizm
AI - wspaniałe narzędzie i genialne odkrycie, które ludzkość będzie wykorzystywać także przeciwko...
klejenie butów
Zużyte obuwie wygląda źle i psuje cały nasz wizerunek. Czasem jednak warto ratować...
Jak radzicie sobie z pielęgnacją ce…
Które miejsca macie najbardziej przesuszone? U siebie zauważyłam, że najbardziej suche mam łydki....