Ziemniaki z sosem i dodatkami

31 stycznia 2010, dodał: eva45
Artykuł zewnętrzny

Ziemniaki gotowane

Sos:
½ kg wieprzowego mięsa bez kości (np. szynka)
2 cebule
1 ogórek kiszony
puszka czerwonej kukurydzy
2 marchewki
½ małego selera
garść suszonych grzybów
smalec do smażenia
sól, pieprz
wegeta pikantna
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 kostka rosołowa

Mięso pokroić w grubą kostkę, wymieszać z przyprawami, podsmażyć na smalcu. Do garnka wlać ½ l wody, wrzucić kostkę rosołową, wrzucić podsmażone mięso, na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulę pokrojoną w grube piórka, dołożyć do mięsa. Grzyby umyć, dołożyć do garnka. Marchew i  selera obrać, pokroić w grubą kostkę też dołożyć do sosu. Po 30 minutach dołożyć ogórka kiszonego pokrojonego w paseczki. Jak już mięso jest miękkie na koniec dodać czerwoną fasolę z puszki. Chwilę podgotować,  zaprawić mąką.

Jako przystawkę proponuję buraczki z patelni lub fasolkę szparagową z masełkiem i bułką.

file1264946924