Ziemniaki z grzybami Eli
składniki:
5 dużych ziemniaków
30 dkg grzybów(ja dałam mrożone podgrzybki)
1 cebula
150 ml śmietany kremówki(30%)
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól,pieprz
3 łyżki oleju
Ziemniaki porządnie umyć i ugotować w łupinach na pół miękko. Odcedzić, przelać zimną wodą i ostudzić. Cebulę posiekać. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, zamrożone grzyby (nie rozmrażać) i smażyć aż sok odparuje. Wlać do grzybów śmietanę i gotować aż odparuje i stanie się gęsta.Doprawić solą, pieprzem i ostudzić. Z ziemniaków zciąć wierzchy, wydrążyć środki (zostawić około 1/2 cm z brzegów), połowę wyjętego miąższu pokroić w kostkę. Do grzybów dodać pokrojony miąższ ziemniaków, natkę, sól, pieprz do smaku i wymieszać. Farsz rozłożyć do wydrążonych ziemniaków i piec na grillu (można też w piekarniku) aż ziemniaki będą całkiem miękkie.
Smacznego!