Ziemniaki w piwie

2 grudnia 2011,
dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

składniki:

– 6-8 ziemniaków
– śmietana 18 %
– 2 cebule
– pół gałki muszkatałowej lub w proszku
– tłuszcz
– butelka jasnego piwa
– sól, pieprz, papryka

Ugotować ziemniaki na półtwardo, pokroić w talarki. Drobno pokrojoną cebulę zeszklić na oleju na patelni. Pojemnik 18 % śmietany zmieszać z połową butelki jasnego piwa (może być mocne), dodaj połówkę startej gałki muszkatałowej, dopraw do smaku solą pieprzem. Pokrojone ziemniaki włóż do naczynia żaroodpornego albo kamionki, wrzuć przygotowaną wcześniej zeszkloną cebulę i zalej sosem śmietanowym, piec w średnio nagrzanym piekarniku około 15 minut.



FORUM - bieżące dyskusje

Samotne wakacje - jak je spędzić?
Można też korzystać z hosteli i pokojów wieloosobowych. Tam płaci się za łóżko,...
Gry, zabawy, skecze w domu, na impr…
O jejku, jak dawno w to nie grałam. Na imprezę idealne, bo rozgrywki krótkie....
Problemy z roślinkami
Ciekawa kompozycja te dwa kwiaty razem. Nie pomyślałabym o tym, bo wydawać by...
Dobry tusz z silikonową szczoteczką…
Kupiłam niedawno tusz do rzęs z olejkiem. Taki w zielonym pojemniczku. Nie miałam względem...