Ziemniaki z twarożkowym nadzieniem
Artykuł zewnętrzny
- ziemniaki,
- oliwa z oliwek,
- folia aluminiowa.
Nadzienie z twarożku
20dag świeżego twarogu,
3 łyżki jogurtu naturalnego,
3 łyżki śmietanki,
łyżka posiekanego szczypiorku,
kilka pokrojonych w półplasterki rzodkiewek,
¼ strąka papryki pokrojonej w niewielkie cząstki,
1/4 świeżego ogórka pokrojonego w niewielkie cząstki,
sól, pieprz do smaku.
Równej wielkości ziemniaki szorujemy szczoteczką, płuczemy, suszymy, smarujemy oliwą i zawijamy dokładnie w folię. Zapiekamy przez ok. 20 – 30 min.
Twaróg mieszamy lub zmiksuj z jogurtem i śmietanką, dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy i przypraw. Ziemniaki nadziewamy masa z twarogu i podajemy do stołu.