Ziemniaki ugotują się szybciej niż zwykle. Wypróbuj te zaskakujące triki

dodał: Ewelina Szadkowska
Gotowanie ziemniaków zwykle wymaga wiele cierpliwości. Różne odmiany gotują się w różnym czasie, więc nie jest najlepszym pomysłem mieszanie np. białych ziemniaków z żółtymi. Wówczas albo jedne będą zbyt twarde, albo drugie zbyt rozgotowane. Niewiele osób wie jednak, że można przyspieszyć ich gotowanie i to niezależnie od odmiany.
Ziemniaki wciąż są najbardziej popularnym składnikiem naszych obiadów. Znajdujemy je także w przekąskach, np. chipsach, które są lubiane przez młodzież. Oczekiwanie na ich ugotowanie może bardzo się dłużyć, zwłaszcza gdy mamy już gotowe pozostałe składniki naszego dania. Odpowiednie dodatki do ziemniaków są tu kluczowe. W dalszej części artykułu zdradzamy szczegóły.
Te triki spowodują szybsze gotowanie ziemniaków
Przygotowując ziemniaki do gotowania, zwykle obieramy je ze skórki, płuczemy i wrzucamy do osolonej wody. Można to jednak zrobić lepiej i już w trakcie obierania podgrzewać wodę, tak by trafiły do wrzątku, a nie do zimnej wody. Warto je pokroić na 2 lub 4 części, aby szybciej je ugotować. Wyjątkowo duże ziemniaki najlepiej pokroić na drobno. Gotując ziemniaki powinniśmy ograniczyć zdejmowani pokrywki z garnka, aby tworząca się para wodna nie uciekała i nie obniżała w ten sposób temperatury w środku garnka. Ziemniaki powinniśmy gotować na średnim ogniu – wówczas wysoka temperatura będzie rozkładać się równomiernie we wszystkich strefach garnka. Wszystkie te triki pozwolą im szybciej się ugotować, a my nie będziemy zbyt długo czekać na podanie obiadu.
Przyspiesz gotowanie ziemniaków tymi dodatkami
Osoby, które wolą ziemniaki ugotowane w całości, także mogą znacząco skrócić czas ich gotowania. Powinny wybierać mniejsze okazy i wlewać do garnka mniej wody niż zwykle. Na pół kilograma obranych ziemniaków wystarczy już ok. 300 ml wody. Jeśli dodamy do nich trochę masła, to zyskamy nie tylko delikatniejszy smak, ale także przyspieszymy ich gotowanie. Podobnie zadziała olej czy smalec, gdyż tłuszcz z zasady rozgrzewa się do wyższej temperatury niż 100 stopni i tym samym temperatura w garnku gwałtowanie wzrasta. Można spróbować też triku z cebulą lub czosnkiem, które dzięki swym właściwościom nieco skracają czas gotowania ziemniaków i nadają im oryginalny smak.
Niezależnie od tego, w jakiej potrawie będziemy spożywać ziemniaki, warto, by były dobrze ugotowane. Skracając czas, który dzieli nas od uzyskania gotowej potrawy, zyskujemy spore oszczędności na rachunkach za gaz czy prąd. Nie spędzamy też zbyt wiele czasu w kuchni, a jakość dań na tym nie ucierpi.