Ziemniaki smażone z boczkiem

4 października 2010, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

świetne danie na szybką i pożywną kolację

składniki:

  • 3/4 kg ziemniaków
  • 20 dkg wędzonego, ale nie gotowanego boczku albo innej wędzonki
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżeczki przyprawy do ziemniaków
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżka oleju

sposób przygotowania:

Ziemniaki obrać, pokroić w niedużą kostkę, opłukać i przełożyć na czystą ściereczkę aby je dokładnie osuszyć. Boczek i cebulę pokroić także w  niedużą kostkę. Na dużej patelni rozgrzać olej, przesmażyć boczek aż się zrumieni i wytopi, kawałki zdjąć na talerzyk a na tłuszcz wrzucić osuszone ziemniaki. Smażyć na silnym ogniu, mieszając od czasu do czasu aż się zezłocą ze wszystkich stron. Następnie dodać cebulę i z powrotem boczek, przykryć patelnię i dusić na mniejszym ogniu aż ziemniaki będą prawie miękkie. Całość oprószyć przyprawą do ziemniaków i czosnkiem, wymieszać i dusić jeszcze 3-5 min.. Podawać np. z jajkiem sadzonym…

file1286199541