Ziemniaki smażone z boczkiem
Artykuł zewnętrzny
świetne danie na szybką i pożywną kolację
składniki:
- 3/4 kg ziemniaków
- 20 dkg wędzonego, ale nie gotowanego boczku albo innej wędzonki
- 1 duża cebula
- 2 łyżeczki przyprawy do ziemniaków
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżka oleju
sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać, pokroić w niedużą kostkę, opłukać i przełożyć na czystą ściereczkę aby je dokładnie osuszyć. Boczek i cebulę pokroić także w niedużą kostkę. Na dużej patelni rozgrzać olej, przesmażyć boczek aż się zrumieni i wytopi, kawałki zdjąć na talerzyk a na tłuszcz wrzucić osuszone ziemniaki. Smażyć na silnym ogniu, mieszając od czasu do czasu aż się zezłocą ze wszystkich stron. Następnie dodać cebulę i z powrotem boczek, przykryć patelnię i dusić na mniejszym ogniu aż ziemniaki będą prawie miękkie. Całość oprószyć przyprawą do ziemniaków i czosnkiem, wymieszać i dusić jeszcze 3-5 min.. Podawać np. z jajkiem sadzonym…