Ziemniaki smażone na patelni | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Ziemniaki smażone na patelni

31 października 2010, dodał: ewkank
Artykuł zewnętrzny

składniki:

Ziemniaki (ok 1-2 kg) kroimy w talarki (niezbyt cienkie),
1-2 cebule – kroimy w plasterki,
przyprawy:
sól, zioła prowansalskie,
dodatkowo bazylia, oregano, kminek,
w zasadzie co kto ma, mogą być też inne przyprawy, np. sama mieszanka przyprawa do ziemniaków,
trochę oleju

Przygotowujemy patelnię, na dno lejemy trochę oleju i kładziemy warstwę ziemniaków, potem trochę cebuli – posypujemy solą i przyprawami, potem znów warstwę ziemniaków, potem cebulę i sól + przyprawy i znów ziemniaki + przyprawy na wierzch. Smażymy na małym ogniu powolutku pod przykryciem, nie wolno podnosić pokrywki zbyt wcześnie, po ok 1/2 godz gdy ziemniaki przywrą i się zarumienią na dnie – przewracamy je ostrożnie aby warstwa która była na dnie była u góry i aby pozostałe ziemniaki się zarumieniły. Potem dalej smażymy pod przykryciem powolutku, aż wszystkie ziemniaki będą miękkie i się zarumienią. Pod koniec można jeszcze raz zamieszać.
Jest to proste danie z prawie samych ziemniaków, ale jakże pyszne. W naszej rodzinie lubią to także dzieci, zjadamy je chętnie popijając kefirkiem lub mlekiem. Super danie na piątek.
Polecam! Palce lizać.

ewka



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Jakie radio?
Ja bardzo lubię słuchać radia RMF FM lub radia ESKA
kto jest fotografikiem?
Artysta fotografik zajmuje się robieniem zdjęć, przekazując innym swoją wizję świata bądź dokumentując zastaną rzeczywistość....
hollywoodzki uśmiech - czy to możli…
Hollywoodzki uśmiech to nic innego jak wcześniej wspomniany biały uśmiech, symetryczny i pozbawiony...
Ubiór na rozmowę kwalifikacyjną
W przypadku kobiet mogą być to ciemne jeansy, koszula i marynarka lub kardigan/sweter...