Ziemniaki smażone na patelni

31 października 2010, dodał: ewkank
Artykuł zewnętrzny

składniki:

Ziemniaki (ok 1-2 kg) kroimy w talarki (niezbyt cienkie),
1-2 cebule – kroimy w plasterki,
przyprawy:
sól, zioła prowansalskie,
dodatkowo bazylia, oregano, kminek,
w zasadzie co kto ma, mogą być też inne przyprawy, np. sama mieszanka przyprawa do ziemniaków,
trochę oleju

Przygotowujemy patelnię, na dno lejemy trochę oleju i kładziemy warstwę ziemniaków, potem trochę cebuli – posypujemy solą i przyprawami, potem znów warstwę ziemniaków, potem cebulę i sól + przyprawy i znów ziemniaki + przyprawy na wierzch. Smażymy na małym ogniu powolutku pod przykryciem, nie wolno podnosić pokrywki zbyt wcześnie, po ok 1/2 godz gdy ziemniaki przywrą i się zarumienią na dnie – przewracamy je ostrożnie aby warstwa która była na dnie była u góry i aby pozostałe ziemniaki się zarumieniły. Potem dalej smażymy pod przykryciem powolutku, aż wszystkie ziemniaki będą miękkie i się zarumienią. Pod koniec można jeszcze raz zamieszać.
Jest to proste danie z prawie samych ziemniaków, ale jakże pyszne. W naszej rodzinie lubią to także dzieci, zjadamy je chętnie popijając kefirkiem lub mlekiem. Super danie na piątek.
Polecam! Palce lizać.

ewka



FORUM - bieżące dyskusje

Moje odkrycie kosmetyczne tego roku
Moje kosmetyczne odkrycie to olejek wonny ogrody sułtana. Bosko pachnie, jasmin, owoce, kwiaty...
botoks gdzie kupić?
Czy są tu osoby prowadzące salony medycyny estetycznej? Gdzie kupujecie botoks? Macie sprawdzone...
Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...