Ziemniaki smażone na patelni

31 października 2010, dodał: ewkank
Artykuł zewnętrzny

składniki:

Ziemniaki (ok 1-2 kg) kroimy w talarki (niezbyt cienkie),
1-2 cebule – kroimy w plasterki,
przyprawy:
sól, zioła prowansalskie,
dodatkowo bazylia, oregano, kminek,
w zasadzie co kto ma, mogą być też inne przyprawy, np. sama mieszanka przyprawa do ziemniaków,
trochę oleju

Przygotowujemy patelnię, na dno lejemy trochę oleju i kładziemy warstwę ziemniaków, potem trochę cebuli – posypujemy solą i przyprawami, potem znów warstwę ziemniaków, potem cebulę i sól + przyprawy i znów ziemniaki + przyprawy na wierzch. Smażymy na małym ogniu powolutku pod przykryciem, nie wolno podnosić pokrywki zbyt wcześnie, po ok 1/2 godz gdy ziemniaki przywrą i się zarumienią na dnie – przewracamy je ostrożnie aby warstwa która była na dnie była u góry i aby pozostałe ziemniaki się zarumieniły. Potem dalej smażymy pod przykryciem powolutku, aż wszystkie ziemniaki będą miękkie i się zarumienią. Pod koniec można jeszcze raz zamieszać.
Jest to proste danie z prawie samych ziemniaków, ale jakże pyszne. W naszej rodzinie lubią to także dzieci, zjadamy je chętnie popijając kefirkiem lub mlekiem. Super danie na piątek.
Polecam! Palce lizać.

ewka