Ziemniaki rożne sposoby i przepisy na dania z kartofli – 16 pomysłowych dań!

9 września 2019, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Ziemniaki bardzo często pojawiają się na naszych stołach, jednak niezwykle łatwo zapominamy, iż ziemniaki można podawać na wiele ciekawych, smacznych i oryginalnych sposobów. Ich przygotowanie wcale nie jest bardzo skomplikowane, a wyczarowane dania kuszą i wyglądem i niecodziennym, odmiennym smakiem.

Ziemniaki zapiekane z parmezanem

Składniki:
– 1,8 kg ziemniaków, pokrojonych w połówki lub ćwiartki
– 5 łyżek oliwy z oliwek
– 2 łyżeczki mąki
– 100 g parmezanu, drobno startego
– garść pietruszki, drobno posiekanej
– 4 gałązki rozmarynu (drobno posiekane liście)
– szczypta startej gałki muszkatołowej

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 220 st. C. Włożyć ziemniaki do osolonej wody, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut. Odcedzić, przełożyć do naczynia żaroodpornego i lekko pokropić olejem. Wymieszać mąkę, parmezan, zioła i gałkę muszkatołową razem z niewielką szczyptą soli i posypać ziemniaki. Podlać warstwą gorącego oleju,  piec przez 40 minut, obracając. Piec na złoty kolor i podawać od razu.

Placki ziemniaczane tradycyjne

Składniki:
– 1 kg ziemniaków
– 4 łyżki mąki
– 2 jajka
– 2 cebule
– sól i pieprz
– tymianek i gałka muszkatołowa
– olej rzepakowy

Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, przełożyć do miski, posypać odrobiną soli i odstawić na 15 min. Po tym czasie odlać sok. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Dodać do odciśniętej masy ziemniaczanej i połączyć z mąką i jajkami. Masę przyprawić. Łyżką nakładać niewielkie placuszki na rozgrzany na patelni olej. Smażyć z dwóch stron na średnim ogniu, aż się zrumienią.

Ziemniaki faszerowane mięsem

Składniki:
– 4 średnie ziemniaki
– 4 łyżki mleka
– 1/3 szklanki startego parmezanu
– 1/3 filiżanki sera provolone
– ½ szklanki mielonej wołowiny gotowanej
– sól
– świeżo zmielony czarny pieprz
– ½ łyżeczki suszonego oregano
– szczypta ostrej papryki

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Ugotować ziemniaki do miękkości. Przeciąć na pół, wyjąć miąższ i przełożyć do miski. Wymieszać z mlekiem, parmezanem, połowa provolone i wołowiną – bardzo dobrze wymieszać. Dodać sól, pieprz i przyprawy. Ziemniaki napełnić farszem, posypać kostkami provolone naciskając lekko. Piec przez około 10 minut, aż ser się rozpuści. Podawać natychmiast.

Zapiekanka ziemniaczana ze śmietaną

Składniki:
– 1 kg ziemniaków
– 3-4 ząbki czosnku
– 500 ml śmietany
– sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 160 st. C. Ziemniaki pokroić w cienkie plasterki, około 3 mm i ułożyć w miseczce. Przyciąć końce ząbków czosnku, ale nie obierać. Zetrzeć ząbki na tarce. Zeskrobać miąższ czosnku do miski z ziemniakami. Doprawić ziemniaki, do smaku, solą i pieprzem. Wlać śmietanę na ziemniaki i dobrze wymieszać. Ułożyć plastry ziemniaków w naczyniu do pieczenia, tak aby sos śmietanowy je całkowicie pokrywał. Umieścić ziemniaki w piekarniku i piec 1-1,5 godziny. Podawać, jako dodatek do pieczonego mięsa lub drobiu.

Knedle z białym serem i wiśniami

Składniki ciasto:
– 1 kg ugotowanych ziemniaków
– 1 szklanka mąki pszennej
– 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
– 1 jajko
Składniki nadzienie:
– 500 g twarogu
– 1 opakowanie cukru waniliowego
– 4-5 łyżek drobnego cukru
– 1 żółtko
– wiśnie
– sól
– roztopione masło do polania
– starta gorzka czekolada

Przygotowanie:
Ziemniaki przecisnąć przez praskę. Do ziemniaków stopniowo dodawać mąkę pszenną i ziemniaczaną. Na koniec wbić jajko i dokładnie wyrobić ciasto. Do miseczki wrzucić twaróg. Dodać cukier waniliowy, cukier drobny oraz żółtko. Wszystko dokładnie połączyć rozgniatając twaróg widelcem. Wiśnie posiekać. Wrzucić do serka i delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na części. Na dłoni formować niewielki placuszek na środku układać farsz i zawijać w kluseczkę. Gotować w osolonym wrzątku, aż kluski wypłyną na wierzch. Knedle polać masłem i posypać startą gorzką czekoladą.

Ziemniaki faszerowane kurczakiem

Składniki:
– 4 ziemniaki
– 300 g kurczaka
– ser cheddar
– 100 g szpinaku
– 2 łodygi zielonej cebulki
– pieprz i sól

Przygotowanie:
Ziemniaki umyć i ugotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu, przekroić na połowę i lekko wydrążyć za pomocą łyżeczki. Ugotowanego lub upieczonego kurczaka pokroić na małe kawałki. Wymieszać z pokrojonym szpinakiem i przyprawami. Farszem wypełnić ziemniaki. Posypać tartym serem cheddar i piec przez 10-15 minut. Podawać na gorąco, posypane posiekaną cebulką.

Ziemniaki zapiekane z nutą cytrynową

Składniki:
– 2 kg ziemniaków (małe)
– 4 ząbki czosnku mielonego
– 1/3 szklanki świeżej pietruszki
– 1/4 szklanki startego parmezanu
– skórka z 1 cytryny
– sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Gotować ziemniaki w osolonej wodzie, około 15 min. Odcedzić i osuszyć. Dużą blaszkę wyłożyć pergaminem i lekko skropić olejem. Równomiernie rozmieścić wszystkie ziemniaki na blasze, a następnie za pomocą młotka do mięsa delikatnie rozbić każdy ziemniak. Lekko pokropić ziemniaki olejem lub oliwą, a następnie posypać solą i pieprzem. Piec przez 20-30 minut, przy użyciu szczypiec w połowie pieczenia obrócić. Połączyć skórkę z cytryny, natkę pietruszki, czosnek, i parmezanem w małej misce. Upieczone ziemniaki wymieszać w dużej misce z mieszaniną cytryny i parmezanu. Podawać natychmiast.

Zapiekanka ziemniaczana cebulowa

Składniki:
– 1 kg ziemniaków, obranych, pokrojonych w plastry
– 1 duża cebula żółta, pokrojona w cienkie plasterki
– 2 łyżki masła
– sól
– 2 łyżeczki ziół prowansalskich i tymianku
– 1/2 łyżeczki białego pieprzu
– 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
– 1 szklanka startego sera Gruyere
– 8 łyżeczek świeżo startego parmezanu
– połowa śmietany

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Ziemniaki podgotować w osolonej wodzie. Odcedzić i odstawić. Rozgrzać masło na średnim ogniu na dużej patelni i usmażyć sauté cebulę, mieszając od czasu do czasu (ok. 5 minut). Posypać solą i ziołami prowansalskimi. Ułożyć połowę plasterków ziemniaków na dnie naczynia do pieczenia, posypać solą, białym pieprzem, serami i polać cebulą z gałką muszkatołową i mieszanką serów. Górną warstwę ułożyć z pokrojonych ziemniaków. Wlać śmietanę. Posypać jeszcze solą i pieprzem i pozostałym serem. Piec odkryte, aż zgęstnieje śmietana i wszystko będzie rumiane, około 25-30 minut.

Cepeliny z białym serem i kaszą gryczaną

Składniki:
– 1 ziemniak surowy
– 2 ugotowane ziemniaki
– 1 jajko
– 1 torebka ugotowanej kaszy gryczanej prażonej
– 2 cebule
– 200 g sera twarogowego
– 2 ząbki czosnku
– szczypta majeranku
– 2 łyżki oleju
– 1,5 szklanki wody
– 3 łyżki mąki

Przygotowanie:
Ugotowane ziemniaki rozgnieść i wymieszać z jajkiem i mąką. Surowego ziemniaka zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do ciasta ziemniaczanego. Odstawić na 10 min. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. W misce połączyć zmielony ser twarogowy z ugotowaną kaszą, czosnkiem, majerankiem i cebulką. Formować z ciasta duże cepeliny i nadziewać je farszem. Gotować na niewielkim ogniu około 5 min. po wypłynięciu. Można podawać gotowane lub smażone, polane np. przesmażoną cebulką i boczkiem.

Ziemniaki zapiekane z czosnkiem

Składniki:
– 500 ml śmietany kremówki
– 500 ml mleka
– 3 ząbki czosnku
– 8 dużych ziemniaków
– 100 g sera Gruyere (opcjonalnie)

Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do 190 st. C. Wymieszać śmietanę, mleko i czosnek, doprowadzić do wrzenia. Ziemniaki pokroić bardzo drobno, dodać je do kremu i gotować przez 3 minuty. Delikatnie wymieszać, wyjąć ziemniaki łyżką cedzakową i umieścić w żaroodpornym naczyniu. Polać kremem, posypać serem i piec przez 30 minut, aż ziemniaki będą miękkie i rumiane.

Kluski leniwe

Składniki:
– 2 kostki twarogu półtłustego (dobrej jakości) po 200 g
– 4-5 ugotowanych ziemniaków
– 2 jajka
– 15 dag mąki pszennej i troszkę do podsypania
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
– szczypta soli

Przygotowanie:
Twarożek przełożyć do miseczki. Dodać zmielone ugotowane ziemniaki. Wbić jajka i dosypać mąkę, bardzo dokładnie wymieszać, aby nie zostały żadne grudki. W garnku zagotować wodę. Nabierać ciasto na łyżkę i wkładać na wrzątek. Gotować pod przykryciem. Na maśle podsmażyć cebulkę i polać kluski.

Placki buraczano-ziemniaczane

Składniki:
– ok 200-300 g surowych buraków (2-3 szt średniej wielkości)
– ok. 300 g obranych ziemniaków
– 2 jajka
– 50 g kwaśnej śmietany
– 100-130 g mąki pszennej
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
– 1/2 łyżeczki soli
– szczypta świeżo mielonego pieprzu
– listki świeżego tymianku
– olej rzepakowy do smażenia
Do podania
– sos śmietanowo chrzanowy: 3 łyżki kwaśnej śmietany wymieszane z 2 łyżkami chrzanu
– starty na grubej tarce owczy ser
– świeży tymianek

Przygotowanie:
Buraki umyć, każdy osobno zawinąć w folię aluminiową i piec ok. 60 min. w temperaturze 200 st. C. Obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Obrane ziemniaki umyć, osuszyć i również zetrzeć na tarce na pulpę. Wymieszać buraki z ziemniakami, dodać jajka, śmietanę, oba rodzaje mąki, sól, pieprz i listki świeżego tymianku. Na rozgrzany olej wykładać łyżką okrągłe placuszki, smażyć z obu stron na złoto. Osączać na papierowym ręczniku i podawać posypane listkami świeżego tymianku, ze śmietaną chrzanową i startym owczym serem.

Ziemniaki pieczone z jajkiem

Składniki:
– 2 duże ziemniaki
– 1 jajko
– kilka plastrów szynki
– masło
– szpinak
– szczypiorek
– 1 ząbek czosnku

Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie umyć, nakłuć widelcem i ugotować aż będą miękkie. Ugotowane ziemniaki pokroić na pół, wydrążyć w środku i doprawić solą i pieprzem. Do wydrążonych ziemniaków wlać roztrzepane jajko i włożyć kilka plasterków szynki. Ziemniaki zapiekać w naczyniu posmarowanym masłem przez ok. 15-20 min. Podawać na ciepło z blanszowanym na odrobinie masła szpinakiem z posiekanym ząbkiem czosnku.

Pyzy ziemniaczane tradycyjne

Składniki:
– 1 kg ziemniaków
– 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
– 1 jajko
– sól

Przygotowanie:
Ziemniaki obrać. Połowę ziemniaków ugotować w osolonej wodzie do miękkości, odcedzić i rozgnieść tłuczkiem lub praską, odparować i ostudzić. Drugą połowę ziemniaków zetrzeć na tarce o jak najdrobniejszych oczkach. Odcisnąć i dodać do ziemniaków ugotowanych. Dodać mąkę ziemniaczaną, wbić jajko i doprawić delikatnie solą. Połączyć składniki w jednolite ciasto. Formować w dłoniach kulki, w razie potrzeby oprószyć ręce mąką ziemniaczaną. Zagotować duży garnek z osoloną wodą. Delikatnie włożyć pyzy. Gdy woda zacznie się ponownie gotować zmniejszyć ogień i gotować pyzy przez ok. 10 minut na małym ogniu, co chwilę delikatnie zamieszać drewnianą łyżką. Woda nie może za mocno bulgotać. Wyłowić łyżką cedzakową i wyłożyć na talerze.

Kluski śląskie

Składniki:
– 1 kg ziemniaków
– 250 g mąki ziemniaczanej
– 1 jajko
– 1 łyżeczka soli do smaku

Przygotowanie:
Ugotować ziemniaki, po czym zetrzeć je na tarce o drobnych oczkach lub przecisnąć przez praskę. Do gotowej, startej masy dodać do mąkę ziemniaczaną i odrobinę soli oraz jajko. Wyrobić ciasto i podzielić je na kulki. Zrobić dziurki palcem albo drewnianą łyżką. Kluski wrzucić na osoloną, wrzącą wodę i pozostawić do gotowania na zaledwie 1-2 min. Kiedy wypłyną, od razu wyjmować.

Puree ziemniaczane

Składniki:
– 80 dkg ziemniaków
– 2 płaskie łyżki masła
– 3/4 szklanki mleka
– sól
– pieprz
– zielona cebulka, zielona pietruszka

Przygotowanie:
Do garnka wlać wodę i doprowadzić do wrzenia. W tym czasie obrać ziemniaki, umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do wrzącej wody i gotować ok. 15-20 min. Odcedzić. Masełko roztopić na wolnym ogniu. Do masła wlać mleko. Ziemniaki rozbić tłuczkiem. Dodać mleko wraz z masłem. Wymieszać na jednolitą masę. Na koniec dodać pokrojoną cebulkę lub pietruszkę i doprawić solą i pieprzem.



FORUM - bieżące dyskusje

Moje odkrycie kosmetyczne tego roku
Moje kosmetyczne odkrycie to olejek wonny ogrody sułtana. Bosko pachnie, jasmin, owoce, kwiaty...
botoks gdzie kupić?
Czy są tu osoby prowadzące salony medycyny estetycznej? Gdzie kupujecie botoks? Macie sprawdzone...
Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...