Ziemniaki rożne sposoby i przepisy na dania z kartofli – 16 pomysłowych dań!

9 września 2019, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Ziemniaki bardzo często pojawiają się na naszych stołach, jednak niezwykle łatwo zapominamy, iż ziemniaki można podawać na wiele ciekawych, smacznych i oryginalnych sposobów. Ich przygotowanie wcale nie jest bardzo skomplikowane, a wyczarowane dania kuszą i wyglądem i niecodziennym, odmiennym smakiem.

Ziemniaki zapiekane z parmezanem

Składniki:
– 1,8 kg ziemniaków, pokrojonych w połówki lub ćwiartki
– 5 łyżek oliwy z oliwek
– 2 łyżeczki mąki
– 100 g parmezanu, drobno startego
– garść pietruszki, drobno posiekanej
– 4 gałązki rozmarynu (drobno posiekane liście)
– szczypta startej gałki muszkatołowej

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 220 st. C. Włożyć ziemniaki do osolonej wody, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut. Odcedzić, przełożyć do naczynia żaroodpornego i lekko pokropić olejem. Wymieszać mąkę, parmezan, zioła i gałkę muszkatołową razem z niewielką szczyptą soli i posypać ziemniaki. Podlać warstwą gorącego oleju,  piec przez 40 minut, obracając. Piec na złoty kolor i podawać od razu.

Placki ziemniaczane tradycyjne

Składniki:
– 1 kg ziemniaków
– 4 łyżki mąki
– 2 jajka
– 2 cebule
– sól i pieprz
– tymianek i gałka muszkatołowa
– olej rzepakowy

Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, przełożyć do miski, posypać odrobiną soli i odstawić na 15 min. Po tym czasie odlać sok. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Dodać do odciśniętej masy ziemniaczanej i połączyć z mąką i jajkami. Masę przyprawić. Łyżką nakładać niewielkie placuszki na rozgrzany na patelni olej. Smażyć z dwóch stron na średnim ogniu, aż się zrumienią.

Ziemniaki faszerowane mięsem

Składniki:
– 4 średnie ziemniaki
– 4 łyżki mleka
– 1/3 szklanki startego parmezanu
– 1/3 filiżanki sera provolone
– ½ szklanki mielonej wołowiny gotowanej
– sól
– świeżo zmielony czarny pieprz
– ½ łyżeczki suszonego oregano
– szczypta ostrej papryki

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Ugotować ziemniaki do miękkości. Przeciąć na pół, wyjąć miąższ i przełożyć do miski. Wymieszać z mlekiem, parmezanem, połowa provolone i wołowiną – bardzo dobrze wymieszać. Dodać sól, pieprz i przyprawy. Ziemniaki napełnić farszem, posypać kostkami provolone naciskając lekko. Piec przez około 10 minut, aż ser się rozpuści. Podawać natychmiast.

Zapiekanka ziemniaczana ze śmietaną

Składniki:
– 1 kg ziemniaków
– 3-4 ząbki czosnku
– 500 ml śmietany
– sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 160 st. C. Ziemniaki pokroić w cienkie plasterki, około 3 mm i ułożyć w miseczce. Przyciąć końce ząbków czosnku, ale nie obierać. Zetrzeć ząbki na tarce. Zeskrobać miąższ czosnku do miski z ziemniakami. Doprawić ziemniaki, do smaku, solą i pieprzem. Wlać śmietanę na ziemniaki i dobrze wymieszać. Ułożyć plastry ziemniaków w naczyniu do pieczenia, tak aby sos śmietanowy je całkowicie pokrywał. Umieścić ziemniaki w piekarniku i piec 1-1,5 godziny. Podawać, jako dodatek do pieczonego mięsa lub drobiu.

Knedle z białym serem i wiśniami

Składniki ciasto:
– 1 kg ugotowanych ziemniaków
– 1 szklanka mąki pszennej
– 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
– 1 jajko
Składniki nadzienie:
– 500 g twarogu
– 1 opakowanie cukru waniliowego
– 4-5 łyżek drobnego cukru
– 1 żółtko
– wiśnie
– sól
– roztopione masło do polania
– starta gorzka czekolada

Przygotowanie:
Ziemniaki przecisnąć przez praskę. Do ziemniaków stopniowo dodawać mąkę pszenną i ziemniaczaną. Na koniec wbić jajko i dokładnie wyrobić ciasto. Do miseczki wrzucić twaróg. Dodać cukier waniliowy, cukier drobny oraz żółtko. Wszystko dokładnie połączyć rozgniatając twaróg widelcem. Wiśnie posiekać. Wrzucić do serka i delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na części. Na dłoni formować niewielki placuszek na środku układać farsz i zawijać w kluseczkę. Gotować w osolonym wrzątku, aż kluski wypłyną na wierzch. Knedle polać masłem i posypać startą gorzką czekoladą.

Ziemniaki faszerowane kurczakiem

Składniki:
– 4 ziemniaki
– 300 g kurczaka
– ser cheddar
– 100 g szpinaku
– 2 łodygi zielonej cebulki
– pieprz i sól

Przygotowanie:
Ziemniaki umyć i ugotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu, przekroić na połowę i lekko wydrążyć za pomocą łyżeczki. Ugotowanego lub upieczonego kurczaka pokroić na małe kawałki. Wymieszać z pokrojonym szpinakiem i przyprawami. Farszem wypełnić ziemniaki. Posypać tartym serem cheddar i piec przez 10-15 minut. Podawać na gorąco, posypane posiekaną cebulką.

Ziemniaki zapiekane z nutą cytrynową

Składniki:
– 2 kg ziemniaków (małe)
– 4 ząbki czosnku mielonego
– 1/3 szklanki świeżej pietruszki
– 1/4 szklanki startego parmezanu
– skórka z 1 cytryny
– sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Gotować ziemniaki w osolonej wodzie, około 15 min. Odcedzić i osuszyć. Dużą blaszkę wyłożyć pergaminem i lekko skropić olejem. Równomiernie rozmieścić wszystkie ziemniaki na blasze, a następnie za pomocą młotka do mięsa delikatnie rozbić każdy ziemniak. Lekko pokropić ziemniaki olejem lub oliwą, a następnie posypać solą i pieprzem. Piec przez 20-30 minut, przy użyciu szczypiec w połowie pieczenia obrócić. Połączyć skórkę z cytryny, natkę pietruszki, czosnek, i parmezanem w małej misce. Upieczone ziemniaki wymieszać w dużej misce z mieszaniną cytryny i parmezanu. Podawać natychmiast.

Zapiekanka ziemniaczana cebulowa

Składniki:
– 1 kg ziemniaków, obranych, pokrojonych w plastry
– 1 duża cebula żółta, pokrojona w cienkie plasterki
– 2 łyżki masła
– sól
– 2 łyżeczki ziół prowansalskich i tymianku
– 1/2 łyżeczki białego pieprzu
– 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
– 1 szklanka startego sera Gruyere
– 8 łyżeczek świeżo startego parmezanu
– połowa śmietany

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Ziemniaki podgotować w osolonej wodzie. Odcedzić i odstawić. Rozgrzać masło na średnim ogniu na dużej patelni i usmażyć sauté cebulę, mieszając od czasu do czasu (ok. 5 minut). Posypać solą i ziołami prowansalskimi. Ułożyć połowę plasterków ziemniaków na dnie naczynia do pieczenia, posypać solą, białym pieprzem, serami i polać cebulą z gałką muszkatołową i mieszanką serów. Górną warstwę ułożyć z pokrojonych ziemniaków. Wlać śmietanę. Posypać jeszcze solą i pieprzem i pozostałym serem. Piec odkryte, aż zgęstnieje śmietana i wszystko będzie rumiane, około 25-30 minut.

Cepeliny z białym serem i kaszą gryczaną

Składniki:
– 1 ziemniak surowy
– 2 ugotowane ziemniaki
– 1 jajko
– 1 torebka ugotowanej kaszy gryczanej prażonej
– 2 cebule
– 200 g sera twarogowego
– 2 ząbki czosnku
– szczypta majeranku
– 2 łyżki oleju
– 1,5 szklanki wody
– 3 łyżki mąki

Przygotowanie:
Ugotowane ziemniaki rozgnieść i wymieszać z jajkiem i mąką. Surowego ziemniaka zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do ciasta ziemniaczanego. Odstawić na 10 min. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. W misce połączyć zmielony ser twarogowy z ugotowaną kaszą, czosnkiem, majerankiem i cebulką. Formować z ciasta duże cepeliny i nadziewać je farszem. Gotować na niewielkim ogniu około 5 min. po wypłynięciu. Można podawać gotowane lub smażone, polane np. przesmażoną cebulką i boczkiem.

Ziemniaki zapiekane z czosnkiem

Składniki:
– 500 ml śmietany kremówki
– 500 ml mleka
– 3 ząbki czosnku
– 8 dużych ziemniaków
– 100 g sera Gruyere (opcjonalnie)

Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do 190 st. C. Wymieszać śmietanę, mleko i czosnek, doprowadzić do wrzenia. Ziemniaki pokroić bardzo drobno, dodać je do kremu i gotować przez 3 minuty. Delikatnie wymieszać, wyjąć ziemniaki łyżką cedzakową i umieścić w żaroodpornym naczyniu. Polać kremem, posypać serem i piec przez 30 minut, aż ziemniaki będą miękkie i rumiane.

Kluski leniwe

Składniki:
– 2 kostki twarogu półtłustego (dobrej jakości) po 200 g
– 4-5 ugotowanych ziemniaków
– 2 jajka
– 15 dag mąki pszennej i troszkę do podsypania
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
– szczypta soli

Przygotowanie:
Twarożek przełożyć do miseczki. Dodać zmielone ugotowane ziemniaki. Wbić jajka i dosypać mąkę, bardzo dokładnie wymieszać, aby nie zostały żadne grudki. W garnku zagotować wodę. Nabierać ciasto na łyżkę i wkładać na wrzątek. Gotować pod przykryciem. Na maśle podsmażyć cebulkę i polać kluski.

Placki buraczano-ziemniaczane

Składniki:
– ok 200-300 g surowych buraków (2-3 szt średniej wielkości)
– ok. 300 g obranych ziemniaków
– 2 jajka
– 50 g kwaśnej śmietany
– 100-130 g mąki pszennej
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
– 1/2 łyżeczki soli
– szczypta świeżo mielonego pieprzu
– listki świeżego tymianku
– olej rzepakowy do smażenia
Do podania
– sos śmietanowo chrzanowy: 3 łyżki kwaśnej śmietany wymieszane z 2 łyżkami chrzanu
– starty na grubej tarce owczy ser
– świeży tymianek

Przygotowanie:
Buraki umyć, każdy osobno zawinąć w folię aluminiową i piec ok. 60 min. w temperaturze 200 st. C. Obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Obrane ziemniaki umyć, osuszyć i również zetrzeć na tarce na pulpę. Wymieszać buraki z ziemniakami, dodać jajka, śmietanę, oba rodzaje mąki, sól, pieprz i listki świeżego tymianku. Na rozgrzany olej wykładać łyżką okrągłe placuszki, smażyć z obu stron na złoto. Osączać na papierowym ręczniku i podawać posypane listkami świeżego tymianku, ze śmietaną chrzanową i startym owczym serem.

Ziemniaki pieczone z jajkiem

Składniki:
– 2 duże ziemniaki
– 1 jajko
– kilka plastrów szynki
– masło
– szpinak
– szczypiorek
– 1 ząbek czosnku

Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie umyć, nakłuć widelcem i ugotować aż będą miękkie. Ugotowane ziemniaki pokroić na pół, wydrążyć w środku i doprawić solą i pieprzem. Do wydrążonych ziemniaków wlać roztrzepane jajko i włożyć kilka plasterków szynki. Ziemniaki zapiekać w naczyniu posmarowanym masłem przez ok. 15-20 min. Podawać na ciepło z blanszowanym na odrobinie masła szpinakiem z posiekanym ząbkiem czosnku.

Pyzy ziemniaczane tradycyjne

Składniki:
– 1 kg ziemniaków
– 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
– 1 jajko
– sól

Przygotowanie:
Ziemniaki obrać. Połowę ziemniaków ugotować w osolonej wodzie do miękkości, odcedzić i rozgnieść tłuczkiem lub praską, odparować i ostudzić. Drugą połowę ziemniaków zetrzeć na tarce o jak najdrobniejszych oczkach. Odcisnąć i dodać do ziemniaków ugotowanych. Dodać mąkę ziemniaczaną, wbić jajko i doprawić delikatnie solą. Połączyć składniki w jednolite ciasto. Formować w dłoniach kulki, w razie potrzeby oprószyć ręce mąką ziemniaczaną. Zagotować duży garnek z osoloną wodą. Delikatnie włożyć pyzy. Gdy woda zacznie się ponownie gotować zmniejszyć ogień i gotować pyzy przez ok. 10 minut na małym ogniu, co chwilę delikatnie zamieszać drewnianą łyżką. Woda nie może za mocno bulgotać. Wyłowić łyżką cedzakową i wyłożyć na talerze.

Kluski śląskie

Składniki:
– 1 kg ziemniaków
– 250 g mąki ziemniaczanej
– 1 jajko
– 1 łyżeczka soli do smaku

Przygotowanie:
Ugotować ziemniaki, po czym zetrzeć je na tarce o drobnych oczkach lub przecisnąć przez praskę. Do gotowej, startej masy dodać do mąkę ziemniaczaną i odrobinę soli oraz jajko. Wyrobić ciasto i podzielić je na kulki. Zrobić dziurki palcem albo drewnianą łyżką. Kluski wrzucić na osoloną, wrzącą wodę i pozostawić do gotowania na zaledwie 1-2 min. Kiedy wypłyną, od razu wyjmować.

Puree ziemniaczane

Składniki:
– 80 dkg ziemniaków
– 2 płaskie łyżki masła
– 3/4 szklanki mleka
– sól
– pieprz
– zielona cebulka, zielona pietruszka

Przygotowanie:
Do garnka wlać wodę i doprowadzić do wrzenia. W tym czasie obrać ziemniaki, umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do wrzącej wody i gotować ok. 15-20 min. Odcedzić. Masełko roztopić na wolnym ogniu. Do masła wlać mleko. Ziemniaki rozbić tłuczkiem. Dodać mleko wraz z masłem. Wymieszać na jednolitą masę. Na koniec dodać pokrojoną cebulkę lub pietruszkę i doprawić solą i pieprzem.