Ziemniaki po szwajcarsku

24 marca 2011,
dodał: Anka1910
Artykuł zewnętrzny

50 dag ziemniaków wyszorować i zagotować w skórkach. Od chwili zagotowania podgotować jeszcze z 3-4 minuty. Wyjąć z wody, ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach.

20 dag wędzonego boczku (ale nie parzonego) pokroić w cienkie plastry. Na głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki smalcu (4 dag), ułożyć na dnie patelni plastry boczku, na nich starte ziemniaki i ugnieść lekko, żeby powstał placek. Posypać go pieprzem i smażyć na małym ogniu. Gdy przy poruszaniu patelnią ziemniaczany plcek będzie sie na niej przesuwał, to znaczy że ziemniaki są gotowe. Wyłożyć je z patelni na talerz i podzielić na porcje.

  • Z uwagi na to, że wędzony boczek jest zwykle dość słony, ziemniaków lepiej już nie solić.

file1300977960



FORUM - bieżące dyskusje

Wolontariat zagraniczny
Ja bym chętnie podróżowała w taki sposób, ale niestety trzeba pracować...
Cukrzyca za ciąża
Według mnie to wahania hormonów odpowiadają za cukrzycę w ciąży, a nie dieta...
Sieć C&A
No niestety, dziś wiele ubrań to typowe jednorazówki o marnej jakości...
57 proc. osób do 40 roku życia nie …
I to są osoby, które zwykle miały więcej rodzeństwa, a co będzie z pokoleniem...