Ziemniaki po szwajcarsku

24 marca 2011, dodał: Anka1910
Artykuł zewnętrzny

50 dag ziemniaków wyszorować i zagotować w skórkach. Od chwili zagotowania podgotować jeszcze z 3-4 minuty. Wyjąć z wody, ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach.

20 dag wędzonego boczku (ale nie parzonego) pokroić w cienkie plastry. Na głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki smalcu (4 dag), ułożyć na dnie patelni plastry boczku, na nich starte ziemniaki i ugnieść lekko, żeby powstał placek. Posypać go pieprzem i smażyć na małym ogniu. Gdy przy poruszaniu patelnią ziemniaczany plcek będzie sie na niej przesuwał, to znaczy że ziemniaki są gotowe. Wyłożyć je z patelni na talerz i podzielić na porcje.

  • Z uwagi na to, że wędzony boczek jest zwykle dość słony, ziemniaków lepiej już nie solić.

file1300977960



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...