Ziemniaki po szwajcarsku

24 marca 2011,
dodał: Anka1910
Artykuł zewnętrzny

50 dag ziemniaków wyszorować i zagotować w skórkach. Od chwili zagotowania podgotować jeszcze z 3-4 minuty. Wyjąć z wody, ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach.

20 dag wędzonego boczku (ale nie parzonego) pokroić w cienkie plastry. Na głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki smalcu (4 dag), ułożyć na dnie patelni plastry boczku, na nich starte ziemniaki i ugnieść lekko, żeby powstał placek. Posypać go pieprzem i smażyć na małym ogniu. Gdy przy poruszaniu patelnią ziemniaczany plcek będzie sie na niej przesuwał, to znaczy że ziemniaki są gotowe. Wyłożyć je z patelni na talerz i podzielić na porcje.

  • Z uwagi na to, że wędzony boczek jest zwykle dość słony, ziemniaków lepiej już nie solić.

file1300977960



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.