Ziemniaki po peruwiańsku

24 września 2010, dodał: madzia2406
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

6 ziemniaków
1 opakowanie serka homogenizowanego
1/2 szklanki mleka
sok z cytryny lub łyżka octu
sól, pieprz
2 jaja na twardo
papryka w proszku
zielenina

Przygotowanie:

Ziemniaki wyszorować a następnie włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°C, piec około 45 minut lub gotować w łupinach w lekko osolonej wodzie przez pół godziny.

Żółtka przetrzeć przez sito, dokładnie wymieszać z serem, mlekiem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Posiekaną zieleninę dodać do sosu, zamieszać. Ziemniaki obrać, przepołowić lub pokroić na grube plastry.

Ziemniaki polać zimnym lub lekko podgrzanym sosem, na końcu posypać papryką.

SMACZNEGO !