Ziemniaki po chilijsku
Artykuł zewnętrzny
składniki:
- 1 kg ziemniaków
- garść startego sera żółtego
- 3 łyzki pestek dyni
- 2 cebule
- sok z cytryny
- skórka z cytryny
- sól, pieprz
- 1/2 szkl.mleka
- 1/2 szkl.śmietanki
- 3 łyżki oliwy
- posiekana natka pietruszki
- ostra papryczka chili
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Cebule drobno posiekać i zeszklic na tłuszczu. Zalać mlekiem, zagotować na małym ogniu stale mieszając. Dodać starty ser, śmietankę, skórkę z cytryny, doprawić solą i pieprzem lub papryką, podgrzewać jeszcze przez chwilę nie dopuszczając do wrzeniaa. Ziemniaki ułozyc do natłuszczonej formy do zapiekania, posypać posiekanymi pestkami dyni i plać sosem. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 min. Przed podaniem posypać natką.