Ziemniaki pieczone Pyzy – wersja 2
Artykuł zewnętrzny
Wszyscy u nas w domu lubią takie ziemniaczki
składniki:
- 1-1,5 kg niedużych ziemniaków
- 3-4 łyżki oleju
- 1 czubata łyżka suszonego tymianku
- 1 łyżka czosnku suszonego granulowanego
- 1-2 łyżeczki soli
sposób przygotowania:
Ziemniaki umyć, obrać cienko ze skórki, jeśli mamy większe sztuki to przekrawamy je na połówki, obgotowujemy 5 min.. Osączone dokładnie studzimy, ale nie całkiem. Następnie posypujemy je solą i ziołami oraz skrapiamy olejem, mieszamy dokładnie aby wszystkie były pokryte cienką warstwą tłuszczu i przypraw. Ziemniaki przekładamy na blaszkę i pieczemy ok. 60 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. W trakcie pieczenia można je kilka razy obracać aby ładnie się zrumieniły ze wszystkich stron.