Ziemniaki nadziewane twarożkiem
Artykuł zewnętrzny
600 g ziemniaków
1 pęczek szczypiorku
4 łyżki białego twarożku
1 łyżka musztardy
1 łyżka miodu
4 łyżki sera żółtego
sól,
pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki umyć (nie obierać) i ugotować na pół twardo. Szczypiorek drobno pokroić i wymieszać z twarogiem, musztardą i miodem i przyprawiać solą i pieprzem. Ugotowane ziemniaki przepoławić , łyżeczką wydrążyć środek, tak aby zostało przy skórce 1 / 2 cm . Wydrążony miąż dodać do masy twarogowej, wymieszać doprawić solą i pieprzem . Kartoflane połówki napełnić masą i postpać startym serem żółtym . Układać na blasze wyłożoną pergaminem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec ok. 15 min.