Ziemniaki faszerowane na obiad i kolację

24 lutego 2023, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Łatwe i aromatyczne danie dla wszystkich. Ziemniaki faszerowane to danie pyszne i niezwykle proste do zrobienia. To świetna propozycja na niecodzienny, szybki obiad. Wszystko zwieńczone ciągnącym się serem. Pieczone faszerowane ziemniaki sprawdzą się także na sycącą kolację lub małe przyjęcie w towarzystwie przyjaciół. Ziemniaki podobnie jak i inne warzywa można faszerować na różne sposoby. 

ziemniaki faszerowane

Ziemniaki faszerowane serem

Składniki:
– 4 ziemniaki (duże)
– 2 łyżki soli morskiej
– 1/4 szklanki oliwy z oliwek
– 2 łyżki tartego parmezanu
– 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
– 1/2 łyżeczki papryki
– 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
– 4 plastry boczku, ugotowane i pokrojone
– 1/2 szklanki drobno posiekanego sera cheddar
– 2 zielone cebule pokrojone w plasterki
– kwaśna śmietana (opcjonalnie)
– posiekany szczypiorek (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Umyć ziemniaki i dobrze osuszyć ręcznikiem papierowym. Za pomocą widelca nakłuć każdego ziemniaka 10 razy. W misce wymieszać 1 łyżkę oliwy z oliwek i 1 łyżkę soli morskiej. Natrzeć ziemniaki. Umieścić ziemniaki na ruszcie i piec przez 1 godz. W małej misce wymieszać pozostałą oliwę, parmezan, sól i przyprawy. W innej misce wymieszać pokrojony boczek, ser cheddar i posiekane białe części zielonej cebuli. Wyjąć ziemniaki i ostudzić.  Ostrożnie przekroić je wzdłuż. Za pomocą łyżki wydrążyć miąższ z każdego ziemniaka, pozostawiając 1/4 krawędzi na spodzie i po bokach. Posmarować ziemniaki mieszanką oleju i przypraw, a następnie odwróć je do góry dnem i umieścić na blasze do pieczenia. Posmarować zewnętrzną stronę ziemniaków i piec przecięciem do dołu przez 6-10 min. Odwrócić przecięciem do góry i piec jeszcze 6-10 min. Wyjąć ziemniaki z piekarnika i nadziać mieszanką bekonowo-serową. Umieścić je z powrotem na blasze i piec przez 3 do 5 min., aż ser się roztopi. Posypać posiekanymi zielonymi częściami zielonej cebuli. Udekorować kwaśną śmietaną i posiekanym szczypiorkiem.

Ziemniaki faszerowane serem

Ziemniaki faszerowane mieloną wołowiną

Składniki:
– 6 średnich ziemniaków
– 1/2 kg mielonej wołowiny
– 2 łyżki posiekanej cebuli
– 1/3 szklanki kwaśnej śmietany
– posiekane zielone papryczki chili (marynowane, ze słoika)
– 3 łyżki masła
– 1 łyżka sosu Worcestershire
– 1 łyżeczka soli
– 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
– 1/2 łyżeczki chili w proszku
– 3/4 szklanki rozdrobnionego sera cheddar

Przygotowanie:
Piec ziemniaki w temperaturze 200 st. C przez 1 godz. W międzyczasie na dużej patelni usmażyć wołowinę i cebulę.  Odciąć cienki plasterek z wierzchu każdego ziemniaka. Ostrożnie wydrążyć miąższ, pozostawiając cienką skorupkę. Miąższ przełożyć do miski. Dodać do niego śmietanę, chili, masło, sos Worcestershire, sól, czosnek i chili. Zmiksować lub bardzo dokładnie wymieszać. Nadziać skorupki ziemniaczane. Umieść nadziewane ziemniaki na nienatłuszczonej blasze do pieczenia. Posypać serem. Piec w temperaturze 180 st. C przez 10-15 min., do momentu, aż się zarumienią.

Ziemniaki faszerowane mieloną wołowiną

Ziemniaki faszerowane z kurczakiem i awokado

Składniki:
– 4 duże ziemniaki
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– sól koszerna
– 1/2 kg piersi z kurczaka
– słoik czerwonego sosu enchilada (domowy lub gotowy)
– 1 mała żółta cebula, pokrojona w cienkie plasterki
– marynowane zielone chilli
– ½ łyżeczki czosnku w proszku
– 2 awokado, obrane i pokrojone
– 1 szklanka rozdrobnionego (meksykańskiego) sera
– śmietana
– kolendra

Przygotowanie:
Wymieszać pokrojonego kurczaka, sos enchilada, cebulę, zielone chili i czosnek. Gotować na małym ogniu aż mięso będzie miękkie. Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Umyć i osuszyć ziemniaki. Umieścić ziemniaki na blasze do pieczenia. Całość nakłuć widelcem, a następnie skropić oliwą z oliwek ze wszystkich stron. Posypać solą koszerną. Za pomocą szczypiec przenieść ziemniaki bezpośrednio na ruszt w piekarniku. Piec do miękkości ok. 1 godz. Ziemniaki wyjąć z piekarnika, zrobić długie nacięcie na środku każdego ziemniaka i palcami rozłożyć ziemniaka. Posypać solą i pieprzem. Masło dodać według uznania. Na każdym ziemniaku położyć sos z kurczakiem, posiekane awokado, ser, kwaśną śmietanę i kolendrę.

Ziemniaki faszerowane z kurczakiem i awokado

Ziemniaki faszerowane z cukinią i grzybami

Składniki:
– 3 duże ziemniaki
– 100 g cukinii
– 100 g grzybów (pieczarek)
– 100 g sera żółtego
– 3 łyżki masła roślinnego
– sól i pieprz
– sos miodowo-musztardowy (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Ziemniaki przekroić na pół i zrobić nacięcie w środku połówek ziemniaków. Skropić oliwą z oliwek, solą i pieprzem. Ułożyć na blasze do pieczenia i piec w piekarniku przez 45 min. Umyć cukinię i zetrzeć ją na tarce. Grzyby (pieczarki) umyć i pokroić w małe plasterki. Wyjąć ziemniaki z piekarnika. Rozłożyć masło na wszystkich ziemniakach, dodać cukinię wraz z pieczarkami i serem. Posypać solą i pieprzem. Włożyć blachę z powrotem do piekarnika i piec jeszcze przez 10 min. do uzyskania złocistego koloru. Ziemniaki podawać prosto z piekarnika. Dodać dobry, ciepły sos miodowo-musztardowy lub inny, ulubiony.

Ziemniaki faszerowane z cukinią i grzybami

Ziemniaki faszerowane szpinakiem

Składniki:
– 4 duże ziemniaki
– 1 łyżka oleju (kokosowego) plus więcej do natarcia ziemniaków
– 1 ½ szklanki cebuli, pokrojonej w kostkę
– 2 ząbki czosnku, posiekane
– świeży szpinak baby
– ¾ szklanki karczochów ze słoika, odsączone z płynu, grubo posiekane
– ¾ szklanki śmietanki (kokosowej)
– 1 łyżka świeżego soku z cytryny
– ½ łyżeczki soli morskiej
– 2 łyżki drożdży
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Ziemniaki natrzeć olejem i posypać odrobiną soli. Nakłuć 2-3 razy widelcem. Piec ziemniaki 1 godz. Po ostudzeniu przekroić każdego ziemniaka na pół i wydrążyć. Ułożyć na blasze do pieczenia. Rozgrzać patelnię i dodać 1 łyżkę oleju, wrzucić cebulę i smażyć ok. 5 min. Dodać czosnek i smażyć 1 min. Dodać szpinak i smażyć mieszając, aż zwiędnie, ok. 3 min. Dodaj posiekane karczochy i smażyć jeszcze 1 min. Zdjąć z ognia i odstawić. Rozgnieść wnętrze ziemniaków tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem. Dodać śmietankę, sok z cytryny, sól, drożdże i oliwę z oliwek. Posypać odrobiną czarnego pieprzu. Zmiksować. Połączyć mieszankę ziemniaczaną z mieszanką szpinakowo-karczochową. Doprawić. Włożyć do wydrążonych skórek ziemniaczanych. Piec w temperaturze 200 st. C przez około 15-20 min. Wyjąć z piekarnika i podawać gorące.

Ziemniaki faszerowane szpinakiem

Ziemniaki faszerowane z wołowiną i warzywami

Składniki:
– 6 dużych ziemniaków
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1/2 kg mielonej wołowiny
– 1 średnia cebula, posiekana
– 1 średnia zielona papryka, posiekana
– 1 średnia czerwona papryka, posiekana
– 4 ząbki czosnku, posiekane
– 1 opakowanie mrożonych mieszanych warzyw
– 3 łyżki sosu Worcestershire
– 1 łyżka koncentratu pomidorowego
– 1 łyżka przyprawy do steków
– 1/4 łyżeczki soli
– 1/8 łyżeczki pieprzu
– odrobina pieprzu cayenne
– 2 łyżeczki papryki mielonej
– 1/2 szklanki masła, pokrojonego w kostkę
– 1 szklanka śmietany
– 2 szklanki startego sera (mieszanka serów)
– 1/4 szklanki tartego parmezanu
– 2 łyżki posiekanego szczypiorku

Przygotowanie:
Wymyć ziemniaki, nakłuć widelcem, natrzeć olejem. Piec w 200 st. C ok. 1 godz. Na dużej patelni podsmażyć wołowinę z cebulą, papryką i czosnkiem. Dodać mieszane warzywa, sos Worcestershire, koncentrat pomidorowy, przyprawę do steków, sól, pieprz, cayenne i 1 łyżeczkę papryki. Gotować do czasu, aż warzywa będą miękkie. Wystudzić ziemniaki, odciąć cienki plasterek od góry każdego z nich i wydrążyć miąższ, pozostawiając cienkie skorupki. Zmiksować miąższ z masłem. Dodać śmietanę, ser i szczypiorek. Nadziać ziemniaki, posypać pozostałą 1 łyżeczką papryki. Umieścić na blasze do pieczenia. Piec w temperaturze 200 st. C przez 20 min. Posypać serem i piec jeszcze ok. 5 min. Posypać szczypiorkiem i papryką przed podaniem.

Ziemniaki faszerowane z wołowiną i warzywami

Ziemniaki faszerowane z brokułami

Składniki:
– 4 średnie ziemniaki, dobrze umyte i osuszone
– 1 łyżeczka oliwy z oliwek
– 3 łyżki solonego masła, bardzo miękkiego
– 1/2 szklanki jogurtu greckiego
– 3 łyżki maślanki
– 1/2 łyżeczki soli
– 1/4 łyżeczki pieprzu
– 3/4 łyżeczki szczypiorku
– 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
– 1/2 łyżeczki cebuli w proszku
– 1/2 łyżeczki suszonych płatków cebuli
– 1/2 łyżeczki suszonego koperku
– 1/2 łyżeczki papryki mielonej
– 1 i 1/2 szklanki gotowanych brokułów, posiekanych, podzielonych
– 1 szklanka sera cheddar

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 st. C. Wyłożyć blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Upiec ziemniaki (ok. 1 godz.). Wymieszać jogurt grecki, szczypiorek, czosnek, cebulę, płatki suszonej cebuli, koperek, paprykę, sól, pieprz i brokuły. Dodać ¾ szklanki sera. Ostudzone ziemniaki przekroić wzdłuż na pół. Do mieszanki z brokułami dodać puree ziemniaczane. Nadziać ziemniaki przygotowaną mieszanką z brokułami. Natrzeć skórki ziemniaków z zewnątrz oliwą, i układać na blaszce do pieczenia. Posypać serem. Piec 20-25 min., aż ser się stopi, a ziemniaki będą gorące.

Ziemniaki faszerowane z brokułami

 

zobacz również:

Dania z brukselki – pomysłowe przepisy

Zapiekanki warzywne – różne przepisy

Tuńczyk – różne przepisy na smaczne dania z tuńczyka

Najsmaczniejsze przekąski z jajek