Ziemniaki faszerowane mięsem w sosie grzybowym :

15 stycznia 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Bardzo smaczne danie. Trochę pracochłonne . Ale warte tego .Odmiana ,,Ziemniaków faszerowanych grzybami „.

Czas : 1 godzina

Składniki :

4 duże ziemniaki

6 kapeluszy suszonych grzybów

15 dag mięsa mielonego drobiowego

1 cebula

1 łyżka oleju

½ szklanki kwaśnej śmietany

1 łyżka mąki

1 łyżka masła

1 Bulionetka drobiowa Knorra ( lub inna przyprawa do zup )

pieprz mielony

sól

2 łyżki usiekanej natki pietruszki

Ziemniaki obrać . Łyżeczką wydrążyć środki ziemniaków , robiąc w nich foremne zagłębienia . ( To co zostanie wydrążone zostawić ). Suszone grzyby namoczyć i ugotować w małej ilości wody . Wyjąc z wywaru i pokroić w paseczki .Cebulę drobno pokroić i zeszklić na łyżce oleju .Dodać do mięsa .Wymieszać . Doprawić solą i mielonym pieprzem. Napełnić farszem ziemniaki .Ziemniaki ułożyć płasko na dnie garnka ( tak by zakrywały ściśle dno ). Wrzucić kawałki ziemniaków pozostałe z wydrążania , grzyby suszone . Zalać wywarem z gotowania grzybów + woda ( ok. 2 szklanek razem ) .Włożyć rozdrobnioną Bulionetkę . Gotować na małym gazie ok. 40 minut . Ostrożnie wyjąć ziemniaki . Zagęścić sos mąką . Dodać masło i śmietanę .Doprawić sos do smaku .Podawać z sosem wylanym bezpośrednio przy ziemniakach lub podanym osobno , posypując zieloną pietruszką .

file1263573287