Ziemniaki faszerowane
Artykuł zewnętrzny
składniki:
Dla 4 osób:
-4 spore kształtne ziemniaki
-0,5 kg. grzybów leśnych
-serek typu bieluch
-2 łyżki śmietany
-koperek
-szczypiorek
-2 średnie cebule
-sól
-świeżo zmielony pieprz
-ser żółty do posypania (najlepiej parmezan)
-oliwa
Ziemniaki ugotować w mundurkach do miękkości. Wydrążyć miąższ. Na oliwie podsmażyć cebulę, dodać pokrojone grzyby i śmietanę. Dusić aż grzyby będą miękkie. Wydrążone ziemniaki połączyć z sosem grzybowym, serkiem Bieluch, drobno pokrojonym szczypiorkiem i koperkiem, posolić i popieprzyć. Wymieszać. Napełnić łódeczki ziemniaka przygotowanym farszem, posypać startym serem. Zapiekać w piekarniku w temperaturze 180 stopni 10-15 minut.