Ziemniaki Dauphine
Przepis wyproszony od znajomego który prowadzi pizzerię, bardzo dużo czasu mi zajęło pomniejszanie składników, ale w końcu się udało ;) Mój mąż je uwielbia, a robi się tak:
Masa ziemniaczana:
– 1 kg ziemniaków
– 2 łyżki masła
-4 żółtka
– sól, gałka muszkatołowa
Masa na ciasto parzone:
– 3/4 szklanki wody
– 1/4 kostka masła
– 15 dag mąki
– 2 jajka
– sól
Ziemniaki obieramy, gotujemy i przepuszczamy przez maszynkę (praskę). Mieszamy z żółtkami, i przyprawiamy solą oraz gałką. Odstawiamy.
Robimy ciasto parzone – wodę , masło i sól wrzucamy do garnka i czekamy aż się zagotuje, następnie zmniejszamy ogień i ciągle mieszając dodajemy mąkę do momentu gdy ciasto zacznie odchodzić od garnka. Ściągamy z ognia i wbijamy po 1 jajku, cały czas mieszając.
Następnie mieszamy obie masy i dokładnie mieszamy i wstawiamy garnek do zimnej wody (należy uzyskane masę dobrze oziębić, schłodzić).
Oprószamy ręce w mące i formujemy małe kuleczki. Panierujemy je w roztrzepanym jajku oraz w bułce tartej i smażymy w głębokim oleju (np. świetnie sprawdza się frytkownica). Smacznego.