Ziemniaki Dauphine

12 października 2010, dodał: Joanna
Artykuł zewnętrzny

Przepis wyproszony od znajomego który prowadzi pizzerię, bardzo dużo czasu mi zajęło pomniejszanie składników, ale w końcu się udało ;) Mój mąż je uwielbia, a robi się tak:

Masa ziemniaczana:

– 1 kg ziemniaków

– 2 łyżki masła

-4 żółtka

– sól, gałka muszkatołowa

Masa na ciasto parzone:

– 3/4 szklanki wody

– 1/4 kostka masła

– 15 dag mąki

– 2 jajka

– sól

Ziemniaki obieramy, gotujemy i przepuszczamy przez maszynkę (praskę). Mieszamy z żółtkami, i przyprawiamy solą oraz gałką. Odstawiamy.

Robimy ciasto parzone – wodę , masło i sól wrzucamy do garnka i czekamy aż się zagotuje, następnie zmniejszamy ogień i ciągle mieszając dodajemy mąkę do momentu gdy ciasto zacznie odchodzić od garnka. Ściągamy z ognia i wbijamy po 1 jajku, cały czas mieszając.

Następnie mieszamy obie masy i dokładnie mieszamy i wstawiamy garnek do zimnej wody (należy uzyskane masę dobrze oziębić, schłodzić).

Oprószamy ręce w mące i formujemy małe kuleczki. Panierujemy je w roztrzepanym jajku oraz w bułce tartej i smażymy w głębokim oleju (np. świetnie sprawdza się frytkownica). Smacznego.

file1286914855



FORUM - bieżące dyskusje

Moje odkrycie kosmetyczne tego roku
Moje kosmetyczne odkrycie to olejek wonny ogrody sułtana. Bosko pachnie, jasmin, owoce, kwiaty...
botoks gdzie kupić?
Czy są tu osoby prowadzące salony medycyny estetycznej? Gdzie kupujecie botoks? Macie sprawdzone...
Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...