Ziemniaki Dauphine

12 października 2010, dodał: Joanna
Artykuł zewnętrzny

Przepis wyproszony od znajomego który prowadzi pizzerię, bardzo dużo czasu mi zajęło pomniejszanie składników, ale w końcu się udało ;) Mój mąż je uwielbia, a robi się tak:

Masa ziemniaczana:

– 1 kg ziemniaków

– 2 łyżki masła

-4 żółtka

– sól, gałka muszkatołowa

Masa na ciasto parzone:

– 3/4 szklanki wody

– 1/4 kostka masła

– 15 dag mąki

– 2 jajka

– sól

Ziemniaki obieramy, gotujemy i przepuszczamy przez maszynkę (praskę). Mieszamy z żółtkami, i przyprawiamy solą oraz gałką. Odstawiamy.

Robimy ciasto parzone – wodę , masło i sól wrzucamy do garnka i czekamy aż się zagotuje, następnie zmniejszamy ogień i ciągle mieszając dodajemy mąkę do momentu gdy ciasto zacznie odchodzić od garnka. Ściągamy z ognia i wbijamy po 1 jajku, cały czas mieszając.

Następnie mieszamy obie masy i dokładnie mieszamy i wstawiamy garnek do zimnej wody (należy uzyskane masę dobrze oziębić, schłodzić).

Oprószamy ręce w mące i formujemy małe kuleczki. Panierujemy je w roztrzepanym jajku oraz w bułce tartej i smażymy w głębokim oleju (np. świetnie sprawdza się frytkownica). Smacznego.

file1286914855



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Żubrówka czy Luksusowa na imprezę?…
Ja nie piję wódki, więc się nie wypowiem która lepsza. Ja na imprezę...
Jaki utrwalacz do pazknoci ???
Utwardzacz może być stosowany jako baza pod kolorowy lakier lub samodzielnie, jako preparat odżywczy....
Niechęć do macierzyństwa
W takim uproszczonym schemacie myślenia nie mieszczą się inne powody, z jakich ktoś...
pasemka na czarne włosy
Pasemka na czarnych włosach mogą być subtelne i naturalne, na przykład w kolorze średniego...