Ziemniaczki zapiekane a’la Doris

31 października 2010, dodał: damian113
Artykuł zewnętrzny

Piekarnik nagrzać do 200 stopni. 3 Ziemniaki wyszorować szczoteczką, osuszyć, podziurawić widelcem. Piec w nagrzanym piekarniku przez 20 minut. Ostudzić i przekroić wzdłuż na dwie połówki, nożem wyciąć miąższ, pozostawiając około 1/2 cm warstwę przy samej skórce. Zwiększyć temperaturę w piekarniku do 220 stopni.
Na patelnię włożyć masło (1 łyżka) i wlać oliwę z oliwek.(1 łyżka) Podgrzać, dodać pokrojonego na 1 cm kawałki pora(1 por biała jasno zielona częsć), doprawić solą. Dusić na małym ogniu przez około 8 minut, nie rumieniąc, mieszając od czasu do czasu.
Dodać pokrojony na mniejsze kawałki wycięty miąższ z ziemniaków i smażyć przez 1 minutę, następnie dodać pokrojoną na kawałki szynkę(duży plaster szynki), śmietankę (3 łyżki śmietanki kremowej 30% i musztardę(1 łyżeczka), wymieszać i podgrzać. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić.
Dodać natkę pietruszki(1 łyżka posiekanej natki pietruszki),1surowe jajko i pokrojony na kawałki ser camembert(80 g sera camembert brie lub koziej rolady). Wymieszać z 2 łyżkami szczypiorku(4 łyżki posiekanego szczypiorku), doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem(sól morska i świeżo zmielony pieprz). Nadzienie włożyć w wydrążone łupinki.
Ziemniaki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika (nagrzanego do 220 stopni) i piec przez 15 minut, aż się zrumienią.
Posypać papryką w proszku, świeżo zmielonym pieprzem i resztą szczypiorku. Skropić oliwą z oliwek extra virgin, podawać z jogurtem lub kwaśną śmietaną.