ziemniaczki z sosami
Artykuł zewnętrzny
Przepis na 4 porcje ( 1 – 419 kcal )
Składniki :
700 g drobnych ziemniaków
szklanka zielonego groszku
3 ogórki
2 marchewki
4 łyżki jogurtu greckiego
chrzan
czosnek
2 łyżki posiekanej kolendry
2 łyżki posiekanego szczypiorku
łyżka posiekanego koperku
sól, pieprz
Przygotowanie :
1. Ziemniaki wyszoruj i następnie ugotuj na półtwardo i odcedź. Przełóż na blachę, skrop oliwą i posyp solą. Piecz przez 15 minut w temperaturze 190 stopni.
2. Przygotuj sosy.
Zielony groszek gotuj 5 minut i następnie zmiksuj z kolendrą i przypraw.
Marchewki pokrój na kawałki i ugotuj. Zmiksuj z chrzanem i jogurtem.
Ogórki obierz i zetrzyj na tarce. Połącz z przeciśniętym czosnkiem, szczypiorkiem i jogurtem.
3. Upieczone ziemniaki posyp koperkiem i jedz z sosami.