Ziemniaczano-śledziowy przekładaniec zapiekany

4 listopada 2010, dodał: helas
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

4 płaty śledziowe solone lub matjasy
2 cebule
2 łyżki masła
1/2 pęczka koperku
1 / 4 l śmietany
1 kg ziemniaków w mundurkach
75 g boczku wędzonego

Przygotowanie

Ziemniaki obrać pokroić  w plasterki. Cebule obierać i drobno pokroić . Boczek wędzony pokroić w kostkę. Śledź solony wymoczyć, wysuszyć i pociąć w ukośne paski.  Koperek umyć i posiekać. Masło rozgrzać na patelni dodać boczek wędzony, cebulę  i smażyć do czasu zeszklenia się cebuli. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Ziemniaki wymieszać z przysmażoną cebulą i boczkiem doprawić solą i pieprzem.  Połowę ziemniaków   wsypać do formy. Na ziemniaki położyć śledzie posypać koperkiem, drugą połową ziemniaków  przykryć śledzia,  posypać koperkiem.Całość zalać śmietaną . Zapiekankę wstawić do piekarnika. Piec w tem. 200 stopni  około  40 minut.



FORUM - bieżące dyskusje

Czy znacie jakiś ośrodek terapii na…
Pacjent musi jednak chcieć wyjść z nałogu, najlepsze osrodki nie pomogą bez jego chęci...
Częstochowa
Najszybciej można znaeźć pracę przez agencje pracy, oczywiście nie jakąś super, ale taką...
Fryzura a zawód
Wg mnie fryzura to drugorzędna sprawa, a o powadze świadczy zachowanie...
Jak urządzić łazienkę dla osoby sta…
Polecam też dobre punktowe oświetlenie jak ktoś ma problem ze wzrokiem...