Ziemniaczano-śledziowy przekładaniec zapiekany
Składniki:
2 cebule
2 łyżki masła
1/2 pęczka koperku
1 / 4 l śmietany
1 kg ziemniaków w mundurkach
75 g boczku wędzonego
Przygotowanie
Ziemniaki obrać pokroić w plasterki. Cebule obierać i drobno pokroić . Boczek wędzony pokroić w kostkę. Śledź solony wymoczyć, wysuszyć i pociąć w ukośne paski. Koperek umyć i posiekać. Masło rozgrzać na patelni dodać boczek wędzony, cebulę i smażyć do czasu zeszklenia się cebuli. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Ziemniaki wymieszać z przysmażoną cebulą i boczkiem doprawić solą i pieprzem. Połowę ziemniaków wsypać do formy. Na ziemniaki położyć śledzie posypać koperkiem, drugą połową ziemniaków przykryć śledzia, posypać koperkiem.Całość zalać śmietaną . Zapiekankę wstawić do piekarnika. Piec w tem. 200 stopni około 40 minut.