Ziemniaczano-śledziowy przekładaniec zapiekany

4 listopada 2010, dodał: helas
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

4 płaty śledziowe solone lub matjasy
2 cebule
2 łyżki masła
1/2 pęczka koperku
1 / 4 l śmietany
1 kg ziemniaków w mundurkach
75 g boczku wędzonego

Przygotowanie

Ziemniaki obrać pokroić  w plasterki. Cebule obierać i drobno pokroić . Boczek wędzony pokroić w kostkę. Śledź solony wymoczyć, wysuszyć i pociąć w ukośne paski.  Koperek umyć i posiekać. Masło rozgrzać na patelni dodać boczek wędzony, cebulę  i smażyć do czasu zeszklenia się cebuli. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Ziemniaki wymieszać z przysmażoną cebulą i boczkiem doprawić solą i pieprzem.  Połowę ziemniaków   wsypać do formy. Na ziemniaki położyć śledzie posypać koperkiem, drugą połową ziemniaków  przykryć śledzia,  posypać koperkiem.Całość zalać śmietaną . Zapiekankę wstawić do piekarnika. Piec w tem. 200 stopni  około  40 minut.



FORUM - bieżące dyskusje

Moje odkrycie kosmetyczne tego roku
Moje kosmetyczne odkrycie to olejek wonny ogrody sułtana. Bosko pachnie, jasmin, owoce, kwiaty...
botoks gdzie kupić?
Czy są tu osoby prowadzące salony medycyny estetycznej? Gdzie kupujecie botoks? Macie sprawdzone...
Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...