Ziemniaczano-śledziowy przekładaniec zapiekany

4 listopada 2010, dodał: helas
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

4 płaty śledziowe solone lub matjasy
2 cebule
2 łyżki masła
1/2 pęczka koperku
1 / 4 l śmietany
1 kg ziemniaków w mundurkach
75 g boczku wędzonego

Przygotowanie

Ziemniaki obrać pokroić  w plasterki. Cebule obierać i drobno pokroić . Boczek wędzony pokroić w kostkę. Śledź solony wymoczyć, wysuszyć i pociąć w ukośne paski.  Koperek umyć i posiekać. Masło rozgrzać na patelni dodać boczek wędzony, cebulę  i smażyć do czasu zeszklenia się cebuli. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Ziemniaki wymieszać z przysmażoną cebulą i boczkiem doprawić solą i pieprzem.  Połowę ziemniaków   wsypać do formy. Na ziemniaki położyć śledzie posypać koperkiem, drugą połową ziemniaków  przykryć śledzia,  posypać koperkiem.Całość zalać śmietaną . Zapiekankę wstawić do piekarnika. Piec w tem. 200 stopni  około  40 minut.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Nietypowa aranżacja biura - jak sąd…
Nietypowa ale praktyczna aranżacja biura może być jak najbardziej. Podoba mi się!
"nocne marki" - dozwolone po 22 :)
Ja bardzo późno chodzę spać, więc zanim zasnę co nie mam z tym...
Depilacja-co najlepsze?
Depilatory laserowe są bardziej precyzyjne niż IPL. Wielu ekspertów uznaje, że jest to najskuteczniejsza...
Torebka duża czy mała?
Małe torebki okazują się być świetnym dodatkiem stylizacyjnym. Dla przykładu mała torebka na łańcuszku...