Ziemniaczano-śledziowy przekładaniec zapiekany

4 listopada 2010,
dodał: helas
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

4 płaty śledziowe solone lub matjasy
2 cebule
2 łyżki masła
1/2 pęczka koperku
1 / 4 l śmietany
1 kg ziemniaków w mundurkach
75 g boczku wędzonego

Przygotowanie

Ziemniaki obrać pokroić  w plasterki. Cebule obierać i drobno pokroić . Boczek wędzony pokroić w kostkę. Śledź solony wymoczyć, wysuszyć i pociąć w ukośne paski.  Koperek umyć i posiekać. Masło rozgrzać na patelni dodać boczek wędzony, cebulę  i smażyć do czasu zeszklenia się cebuli. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Ziemniaki wymieszać z przysmażoną cebulą i boczkiem doprawić solą i pieprzem.  Połowę ziemniaków   wsypać do formy. Na ziemniaki położyć śledzie posypać koperkiem, drugą połową ziemniaków  przykryć śledzia,  posypać koperkiem.Całość zalać śmietaną . Zapiekankę wstawić do piekarnika. Piec w tem. 200 stopni  około  40 minut.



FORUM - bieżące dyskusje

Doda Dream Show
Całkiem możliwe. Z jednej strony okej, ma jakiś swój wizerunek sceniczny, publiczny, medialny,...
Pracoholizm
AI - wspaniałe narzędzie i genialne odkrycie, które ludzkość będzie wykorzystywać także przeciwko...
klejenie butów
Zużyte obuwie wygląda źle i psuje cały nasz wizerunek. Czasem jednak warto ratować...
Jak radzicie sobie z pielęgnacją ce…
Które miejsca macie najbardziej przesuszone? U siebie zauważyłam, że najbardziej suche mam łydki....