Ziemniaczano-bazyliowe kopytka z sosem pomidorowym

5 maja 2017, dodał: doprawionefantazja
Artykuł zewnętrzny

file1391249581

składniki:

4 ziemniaki
6 łyżek mąki pszennej
1 jajko
garść świeżej bazylii
sól, pieprz

Sos pomidorowy:

puszka pomidorów krojonych
1 mała cebula
1 łyżka octu balsamicznego
sól, pieprz, ulubione zioła
olej (niewielka ilość do smażenia)

Przygotowanie:

Ugotowane ziemniaki przepuść przez praskę i zmieszaj z posiekaną bazylią. Dodaj mąkę, jajo, sól i pieprz. Uformuj wałek i ostrym nożem krój kluseczki pod skosem. Gotuj w osolonej wodzie przez ok. 3 min.

Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż, dodaj pomidory z puszki i ulubione zioła (oregano, bazylia, tymianek… ), podgrzej i odparuj nadmiar wody. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Na talerz wyłóż porcję podgrzanego sosu, kluseczki i udekoruj czarnymi oliwkami.