Ziemniaczano-bazyliowe kopytka z sosem pomidorowym
Artykuł zewnętrzny

składniki:
4 ziemniaki
6 łyżek mąki pszennej
1 jajko
garść świeżej bazylii
sól, pieprz
Sos pomidorowy:
puszka pomidorów krojonych
1 mała cebula
1 łyżka octu balsamicznego
sól, pieprz, ulubione zioła
olej (niewielka ilość do smażenia)
Przygotowanie:
Ugotowane ziemniaki przepuść przez praskę i zmieszaj z posiekaną bazylią. Dodaj mąkę, jajo, sól i pieprz. Uformuj wałek i ostrym nożem krój kluseczki pod skosem. Gotuj w osolonej wodzie przez ok. 3 min.
Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż, dodaj pomidory z puszki i ulubione zioła (oregano, bazylia, tymianek… ), podgrzej i odparuj nadmiar wody. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Na talerz wyłóż porcję podgrzanego sosu, kluseczki i udekoruj czarnymi oliwkami.