URODA I ZDROWIE

Ziemniaczano-bazyliowe kopytka z sosem pomidorowym

5 maja 2017, dodał: doprawionefantazja

file1391249581

składniki:

4 ziemniaki
6 łyżek mąki pszennej
1 jajko
garść świeżej bazylii
sól, pieprz

Sos pomidorowy:

puszka pomidorów krojonych
1 mała cebula
1 łyżka octu balsamicznego
sól, pieprz, ulubione zioła
olej (niewielka ilość do smażenia)

Przygotowanie:

Ugotowane ziemniaki przepuść przez praskę i zmieszaj z posiekaną bazylią. Dodaj mąkę, jajo, sól i pieprz. Uformuj wałek i ostrym nożem krój kluseczki pod skosem. Gotuj w osolonej wodzie przez ok. 3 min.

Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż, dodaj pomidory z puszki i ulubione zioła (oregano, bazylia, tymianek… ), podgrzej i odparuj nadmiar wody. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Na talerz wyłóż porcję podgrzanego sosu, kluseczki i udekoruj czarnymi oliwkami.

 

 

 

 


loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Gdy pies boi się wystrzałów
Czasem pies był ofiarą postrzału, i dlatego się boi, sąsiad miał psa, który...
Złoty pierścionek.
Ja lubię białe złoto, bez kamieni, wystarczy jakiś efektowny wzór samego metalu
żłobek a korzystanie z nocniczka
Ale co innego w domu, a co innego wśród obcych osób, znam przypadki...
Lubrykanty a zajście w ciążę
Jak są problemy to każde wytłumaczenie jest dobre ale niekoniecznie trafne. Lepiej chyba...