Ziemniaczano-bazyliowe kopytka z sosem pomidorowym

5 maja 2017,
dodał: doprawionefantazja
Artykuł zewnętrzny

file1391249581

składniki:

4 ziemniaki
6 łyżek mąki pszennej
1 jajko
garść świeżej bazylii
sól, pieprz

Sos pomidorowy:

puszka pomidorów krojonych
1 mała cebula
1 łyżka octu balsamicznego
sól, pieprz, ulubione zioła
olej (niewielka ilość do smażenia)

Przygotowanie:

Ugotowane ziemniaki przepuść przez praskę i zmieszaj z posiekaną bazylią. Dodaj mąkę, jajo, sól i pieprz. Uformuj wałek i ostrym nożem krój kluseczki pod skosem. Gotuj w osolonej wodzie przez ok. 3 min.

Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż, dodaj pomidory z puszki i ulubione zioła (oregano, bazylia, tymianek… ), podgrzej i odparuj nadmiar wody. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Na talerz wyłóż porcję podgrzanego sosu, kluseczki i udekoruj czarnymi oliwkami.

 

 

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

Doda Dream Show
Całkiem możliwe. Z jednej strony okej, ma jakiś swój wizerunek sceniczny, publiczny, medialny,...
Pracoholizm
AI - wspaniałe narzędzie i genialne odkrycie, które ludzkość będzie wykorzystywać także przeciwko...
klejenie butów
Zużyte obuwie wygląda źle i psuje cały nasz wizerunek. Czasem jednak warto ratować...
Jak radzicie sobie z pielęgnacją ce…
Które miejsca macie najbardziej przesuszone? U siebie zauważyłam, że najbardziej suche mam łydki....