Ziemniaczane wachlarzyki z dodatkiem sera

14 kwietnia 2011, dodał: calibra
Artykuł zewnętrzny

Tanio i pożywnie + coś miłego dla oka :)

Mało kłopotliwa w przygotowaniu i tania potrawa, którą z powodzeniem można podać gościom. Z użyciem ziół naprawdę warto pofantazjować, każde nadaje ziemniaczkom inny, oryginalny posmak.

Składniki:

– 1 kg podłużnych ziemniaków

– masło

– stary żółty ser

– przyprawy do smaku – sól, pieprz i inne wedle uznania

– świeże zioła, np. świeża mięta, albo majeranek i tymianek – można poeksperymentować

Przygotowanie:

1) Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku, następnie je NACINAMY wzdłuż, tak jakbyśmy kroili plasterki

2) Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni

3) Aluminiową formę smarujemy masłem

4) Ponacinym ziemniakom nadajemy kształt wachlarzy i układamy w formie

5) Doprawiamy ziemniaki solą i pieprzem (oraz innymi przyprawami wedle uznania), oraz układamy na poszczególnych bulwach małe kawałeczki masła

6) Całość zapiekamy około 35 minut, do momentu, gdy ziemniaki staną się miękkie

7) Wyjmujemy formę z piekarnika, posypujemy ziemniaki serem i pieczemy jeszcze z 15 minut – ser ma być roztopiony i przyrumieniony

8) Upieczone ziemniaki podajemy na stół okraszając je świeżymi ziołami

Wachlarzyki na pewno ucieszą niejedne oko i wiele żołądków :)

file1302811118



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz