Ziemniaczane wachlarzyki z dodatkiem sera

14 kwietnia 2011, dodał: calibra
Artykuł zewnętrzny

Tanio i pożywnie + coś miłego dla oka :)

Mało kłopotliwa w przygotowaniu i tania potrawa, którą z powodzeniem można podać gościom. Z użyciem ziół naprawdę warto pofantazjować, każde nadaje ziemniaczkom inny, oryginalny posmak.

Składniki:

– 1 kg podłużnych ziemniaków

– masło

– stary żółty ser

– przyprawy do smaku – sól, pieprz i inne wedle uznania

– świeże zioła, np. świeża mięta, albo majeranek i tymianek – można poeksperymentować

Przygotowanie:

1) Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku, następnie je NACINAMY wzdłuż, tak jakbyśmy kroili plasterki

2) Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni

3) Aluminiową formę smarujemy masłem

4) Ponacinym ziemniakom nadajemy kształt wachlarzy i układamy w formie

5) Doprawiamy ziemniaki solą i pieprzem (oraz innymi przyprawami wedle uznania), oraz układamy na poszczególnych bulwach małe kawałeczki masła

6) Całość zapiekamy około 35 minut, do momentu, gdy ziemniaki staną się miękkie

7) Wyjmujemy formę z piekarnika, posypujemy ziemniaki serem i pieczemy jeszcze z 15 minut – ser ma być roztopiony i przyrumieniony

8) Upieczone ziemniaki podajemy na stół okraszając je świeżymi ziołami

Wachlarzyki na pewno ucieszą niejedne oko i wiele żołądków :)

file1302811118



FORUM - bieżące dyskusje

Moje odkrycie kosmetyczne tego roku
Moje kosmetyczne odkrycie to olejek wonny ogrody sułtana. Bosko pachnie, jasmin, owoce, kwiaty...
botoks gdzie kupić?
Czy są tu osoby prowadzące salony medycyny estetycznej? Gdzie kupujecie botoks? Macie sprawdzone...
Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...