Ziemniaczane wachlarzyki z dodatkiem sera
Tanio i pożywnie + coś miłego dla oka :)
Mało kłopotliwa w przygotowaniu i tania potrawa, którą z powodzeniem można podać gościom. Z użyciem ziół naprawdę warto pofantazjować, każde nadaje ziemniaczkom inny, oryginalny posmak.
Składniki:
– 1 kg podłużnych ziemniaków
– masło
– stary żółty ser
– przyprawy do smaku – sól, pieprz i inne wedle uznania
– świeże zioła, np. świeża mięta, albo majeranek i tymianek – można poeksperymentować
Przygotowanie:
1) Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku, następnie je NACINAMY wzdłuż, tak jakbyśmy kroili plasterki
2) Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni
3) Aluminiową formę smarujemy masłem
4) Ponacinym ziemniakom nadajemy kształt wachlarzy i układamy w formie
5) Doprawiamy ziemniaki solą i pieprzem (oraz innymi przyprawami wedle uznania), oraz układamy na poszczególnych bulwach małe kawałeczki masła
6) Całość zapiekamy około 35 minut, do momentu, gdy ziemniaki staną się miękkie
7) Wyjmujemy formę z piekarnika, posypujemy ziemniaki serem i pieczemy jeszcze z 15 minut – ser ma być roztopiony i przyrumieniony
8) Upieczone ziemniaki podajemy na stół okraszając je świeżymi ziołami
Wachlarzyki na pewno ucieszą niejedne oko i wiele żołądków :)