Ziemniaczane pierożki z nadzieniem szpinakowym
Artykuł zewnętrzny
Składniki
1 kg ziemniaków ugotowanych i przeciśniętych przez prasę
* 3 jajka
* około 350-400gr mąki
* łyżeczka soli
* masło do smarowania ciasta
* około 350-400gr mąki
* łyżeczka soli
* masło do smarowania ciasta
Farsz
* 1 opakowanie młodego szpinaku w torebce około 250 gr
* 1 opakowanie sera feta 250-300gr
* dwa duże ugotowane ziemniaki przepuszczone przez prasę
* kilka ząbków czosnku
* odrobina masła
Ziemniaki gotujemy. Lekko studzimy i jeszcze ciepłe przeciskamy przez prasę. Oddzielamy ilość potrzebną do farszu a z większości naszych ziemniaków przygotowujemy ciasto. Dokładamy jajka, sól, mąkę i krótko wyrabiamy.
W międzyczasie na patelni rozpuszczamy masło i smażymy szpinak. Przekładamy je do miski, dokładamy fetę pokruszoną widelcem.Wszystkie składniki mieszamy w misce.
Na mąką stolnicy rozwałkowujemy połowę ciasta i wycinamy kółka na pierożki, W środek każdego wkładamy łyżeczkę farszu i zalepiamy. Takie pierożki układamy na natłuszczonej masłem blaszce.Z wierzchu pierożki smarujemy roztopionym masłem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 20 minut. Podajemy gorące, ciepłe lub zimne najlepiej z sałata i sosem tzatziki.
W międzyczasie na patelni rozpuszczamy masło i smażymy szpinak. Przekładamy je do miski, dokładamy fetę pokruszoną widelcem.Wszystkie składniki mieszamy w misce.
Na mąką stolnicy rozwałkowujemy połowę ciasta i wycinamy kółka na pierożki, W środek każdego wkładamy łyżeczkę farszu i zalepiamy. Takie pierożki układamy na natłuszczonej masłem blaszce.Z wierzchu pierożki smarujemy roztopionym masłem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 20 minut. Podajemy gorące, ciepłe lub zimne najlepiej z sałata i sosem tzatziki.