Ziemniaczane pierożki z nadzieniem szpinakowym

18 marca 2011, dodał: marzenagr
Artykuł zewnętrzny

Składniki

1 kg ziemniaków ugotowanych i przeciśniętych przez prasę
* 3 jajka
* około 350-400gr mąki
* łyżeczka soli
* masło do smarowania ciasta

Farsz

* 1 opakowanie młodego szpinaku w torebce około 250 gr
* 1 opakowanie sera feta 250-300gr
* dwa duże ugotowane ziemniaki przepuszczone przez prasę
* kilka ząbków czosnku
* odrobina masła

Ziemniaki gotujemy. Lekko studzimy i jeszcze ciepłe przeciskamy przez prasę. Oddzielamy ilość potrzebną do farszu a z większości naszych ziemniaków przygotowujemy ciasto. Dokładamy jajka, sól, mąkę i krótko wyrabiamy.
W międzyczasie na patelni rozpuszczamy masło i smażymy szpinak. Przekładamy je do miski, dokładamy fetę pokruszoną widelcem.Wszystkie składniki mieszamy w misce.
Na mąką stolnicy rozwałkowujemy połowę ciasta i wycinamy kółka na pierożki, W środek każdego wkładamy łyżeczkę farszu i zalepiamy. Takie pierożki układamy na natłuszczonej masłem blaszce.Z wierzchu pierożki smarujemy roztopionym masłem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 20 minut. Podajemy gorące, ciepłe lub zimne najlepiej z sałata i sosem tzatziki.



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...