Ziemniaczane łódeczki z farszem mięsnym
składniki:
6 dużych ziemniaków
30 dkg mięsa mielonego
1 papryka
20 dkg pieczarek
2 cebule
żółty ser tarty
sól, pieprz, maggi, przyprawa do potraw z ziemniaków
ketchup
olej
Ziemniaki ugotować na półmiękko (można gotować je w mundurkach, łatwiej wtedy uformować łódeczki) i odstawić do ostygnięcia.
Podsmażyć na oleju mięso z pokrojonymi w kostkę warzywami, przyprawić do smaku solą, pieprzem, maggi i ketchupem.
Przekroić ziemniaki wzdłuż na pół, wydrążyć miąższ (można dodać go do farszu), posypać połówki przyprawą do potraw z ziemniaków i do uformowanych w ten sposób łódeczek nakładać farsz. Piec w piekarniku do momentu, aż ziemniaki zmiękną (można przykryć je folią aluminiową), a pod koniec pieczenia posypać żółtym, tartym serem.
Świetnie smakują szczególnie wtedy, gdy mamy obok kubek czerwonego barszczyku.