Ziemniaczane łódeczki z farszem mięsnym

31 października 2010,
dodał: melania.s
Artykuł zewnętrzny

składniki:

6 dużych ziemniaków
30 dkg mięsa mielonego
1 papryka
20 dkg pieczarek
2 cebule
żółty ser tarty
sól, pieprz, maggi, przyprawa do potraw z ziemniaków
ketchup
olej

Ziemniaki ugotować na półmiękko (można gotować je w mundurkach, łatwiej wtedy uformować łódeczki) i odstawić do ostygnięcia.
Podsmażyć na oleju mięso z pokrojonymi w kostkę warzywami, przyprawić do smaku solą, pieprzem, maggi i ketchupem.
Przekroić ziemniaki wzdłuż na pół, wydrążyć miąższ (można dodać go do farszu), posypać połówki przyprawą do potraw z ziemniaków i do uformowanych w ten sposób łódeczek nakładać farsz. Piec w piekarniku do momentu, aż ziemniaki zmiękną (można przykryć je folią aluminiową), a pod koniec pieczenia posypać żółtym, tartym serem.
Świetnie smakują szczególnie wtedy, gdy mamy obok kubek czerwonego barszczyku.



FORUM - bieżące dyskusje

Płock
Ja to już w ogóle nie widzę promocji, bo sam napis Promocja przeczy...
Domowe przepisy
Ja mam fajny przepis na domowe lody tj. rozgnieciony banan, 3 łyżki śmietany...
Kosmetyki z herbaty
Ja robię z kawy mielonej
Klasyka literatury - do czego wraca…
Do poprzedniej nawet się nie umywa i pomyśleć, że kiedyś reżyserzy potrafili zrobić coś wartościowego...