Ziemniaczane kotleciki

17 marca 2011, dodał: basia87
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

– 1 – 1,5 kg ugotowanych ziemniaków (mogą być z poprzedniego dnia),

– 2 jajka,

– 1 szklanka mąki,

– cebuszki  (zielone cebulki)

– 2 ząbki czosnku,

– przyprawy (pieprz, sól, vegeta),

– bułka tarta,

– olej.

Przygotowanie:

Świeżo ugotowane ziemniaki dobrze utłuc, jeśli są z poprzedniego dnia – zmielić w maszynce. Do ziemniaków dodać mąkę (jeżeli szklanka to za mało dodać więcej) oraz drobno posiekane cebuszki, przyprawić do smaku. Można dodać pokrojone w kosteczkę wędlinę oraz pieczarki z cebulką podsmażane na patelni :-) Wszystko odstawiamy do wystygnięcia, a następnie dodajemy jajka i wyrabiamy gładką masę. Uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia. Przepis na porcję 10 sztuk. Potrawa bardzo dobrze smakuje z kapustą kiszoną. Życzę smacznego! :-)

file1300365367



FORUM - bieżące dyskusje

Moje odkrycie kosmetyczne tego roku
Moje kosmetyczne odkrycie to olejek wonny ogrody sułtana. Bosko pachnie, jasmin, owoce, kwiaty...
botoks gdzie kupić?
Czy są tu osoby prowadzące salony medycyny estetycznej? Gdzie kupujecie botoks? Macie sprawdzone...
Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...