Ziemniaczane kotleciki
Składniki:
– 1 – 1,5 kg ugotowanych ziemniaków (mogą być z poprzedniego dnia),
– 2 jajka,
– 1 szklanka mąki,
– cebuszki (zielone cebulki)
– 2 ząbki czosnku,
– przyprawy (pieprz, sól, vegeta),
– bułka tarta,
– olej.
Przygotowanie:
Świeżo ugotowane ziemniaki dobrze utłuc, jeśli są z poprzedniego dnia – zmielić w maszynce. Do ziemniaków dodać mąkę (jeżeli szklanka to za mało dodać więcej) oraz drobno posiekane cebuszki, przyprawić do smaku. Można dodać pokrojone w kosteczkę wędlinę oraz pieczarki z cebulką podsmażane na patelni :-) Wszystko odstawiamy do wystygnięcia, a następnie dodajemy jajka i wyrabiamy gładką masę. Uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia. Przepis na porcję 10 sztuk. Potrawa bardzo dobrze smakuje z kapustą kiszoną. Życzę smacznego! :-)