Ziemniaczane kotleciki

17 marca 2011, dodał: basia87
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

– 1 – 1,5 kg ugotowanych ziemniaków (mogą być z poprzedniego dnia),

– 2 jajka,

– 1 szklanka mąki,

– cebuszki  (zielone cebulki)

– 2 ząbki czosnku,

– przyprawy (pieprz, sól, vegeta),

– bułka tarta,

– olej.

Przygotowanie:

Świeżo ugotowane ziemniaki dobrze utłuc, jeśli są z poprzedniego dnia – zmielić w maszynce. Do ziemniaków dodać mąkę (jeżeli szklanka to za mało dodać więcej) oraz drobno posiekane cebuszki, przyprawić do smaku. Można dodać pokrojone w kosteczkę wędlinę oraz pieczarki z cebulką podsmażane na patelni :-) Wszystko odstawiamy do wystygnięcia, a następnie dodajemy jajka i wyrabiamy gładką masę. Uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia. Przepis na porcję 10 sztuk. Potrawa bardzo dobrze smakuje z kapustą kiszoną. Życzę smacznego! :-)

file1300365367



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...