Ziemniaczana zapiekanka z łososiem i porem
składniki:
- 800 g ziemniaków
- 220 g masła, miękkiego
- 2-3 małe pory
- 200 g filetu ze sprawionego łososia, bez skóry
- 200 g wędzonego łososia
- 300 ml śmietany (dałam 18%)
- sól, biały pieprz
- 100 g szwajcarskiego sera (a ja dałam holenderski ;-)))
- ociupina masła do położenia na wierzchu
- świeży koper
Obieram ziemniaki i gotuję w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Odcedzam i ubijam tłuczkiem. Mieszam z połową masła i trzymam w cieple.
Pory kroję na cienkie plasterki.
Resztę masła rozpuszczam na patelni i na małym ogniu duszę pory przez 3 minuty, pilnując, by nie zbrązowiały.
Zlewam nadmiar masła i w naczyniu, na dnie, układam pory równą warstwą.
Filet z łososia gotuję na parze (w specjalnym garnku albo tak jak ja, na metalowym sitku, przykrytym) przez ok. 10 minut, aż skruszeje. Gniotę go wtedy widelcem i dodaję do ziemniaków. Oprócz tego dodaję wędzonego łososia pokrojonego w kostkę.
Rozgrzewam ruszt do wysokiej temperatury.
Zagotowuje śmietanę na patelni, aż zawrze i dodaję do ziemniaków. Solę i pieprzę, dokładnie mieszam. Masę tę kładę na porach. A wierzch posypuję startym serem i kładę kawałeczki masła. Zapiekam przez 5 minut. Zapiekankę podaję posypaną koperkiem.