Ziemniaczana zapiekanka z łososiem i porem

16 marca 2011, dodał: karasuma
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • 800 g ziemniaków
  • 220 g masła, miękkiego
  • 2-3 małe pory
  • 200 g filetu ze sprawionego łososia, bez skóry
  • 200 g wędzonego łososia
  • 300 ml śmietany (dałam 18%)
  • sól, biały pieprz
  • 100 g szwajcarskiego sera (a ja dałam holenderski ;-)))
  • ociupina masła do położenia na wierzchu
  • świeży koper

Obieram ziemniaki i gotuję w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Odcedzam i  ubijam tłuczkiem. Mieszam z połową masła i trzymam w cieple.

Pory kroję na cienkie plasterki.

Resztę masła rozpuszczam na patelni i na małym ogniu duszę pory przez 3 minuty, pilnując, by nie zbrązowiały.

Zlewam nadmiar masła i w naczyniu, na dnie, układam pory równą warstwą.

Filet z łososia gotuję na parze (w specjalnym garnku albo tak jak ja, na metalowym sitku, przykrytym) przez ok. 10 minut, aż skruszeje. Gniotę go wtedy widelcem i dodaję do ziemniaków. Oprócz tego dodaję wędzonego łososia pokrojonego w kostkę.

Rozgrzewam ruszt do wysokiej temperatury.

Zagotowuje śmietanę na patelni, aż zawrze i dodaję do ziemniaków. Solę i pieprzę, dokładnie mieszam. Masę tę kładę na porach. A wierzch posypuję startym serem i kładę kawałeczki masła. Zapiekam przez 5 minut. Zapiekankę podaję posypaną koperkiem.

file1300274002