Ziemniaczana pasta

5 kwietnia 2011, dodał: calibra
Artykuł zewnętrzny

Kolacja oryginalna w swej prostocie.

O paście ziemniaczanej do niedawna nie słyszałam. Jednak koleżanka, która zna mojego fioła na punkcie ziemniaków, kiedyś przywiozła mi ją na spróbowanie wraz z przepisem. Od tej pory ta potrawa jest u mnie mile widziana. Czego potrzebujemy do jej sporządzenia?

Składniki:

– 50 dkg ziemniaków

– mała cebula

– masło (około łyżki stołowej)

– 125 g śmietanki

– przyprawy do smaku (sól, pieprz i inne, wedle uznania)

Przygotowanie:

– obrane, umyte ziemniaki wrzucić do garnka z zimną wodą i gotować około pół godziny

– po ugotowaniu odcedzić, trochę ostudzić przy użyciu zimnej wody i jeszcze gorące zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami

– cebulę obrać, drobno posiekać i dodać do ziemniaków razem z łyżką masła i śmietanką, następnie wymieszać

– pastę przyprawić – można użyć tylko soli i pieprzu, ale warto też trochę pofantazjować, np. zioła prowensalskie bardzo dobrze komponują się z ziemniakami, można również dodać odrobinę koperku lub pietruszki

– przyprawioną pastę wstawić pod przykryciem do lodówki na około 3 godziny

Po trzech godzinach pasta jest gotowa do spożycia. Warto nią posmarować chlebek, w szczególności ciemny, gdyż wspaniale ze sobą smakują. Na chlebek oprócz pasty można położyć warzywa – przede wszystki polecam pomidory, szczypiorek, rzodkiewkę… i własną inwencję :)

Bon apetit!

file1302027514



FORUM - bieżące dyskusje

Moje odkrycie kosmetyczne tego roku
Moje kosmetyczne odkrycie to olejek wonny ogrody sułtana. Bosko pachnie, jasmin, owoce, kwiaty...
botoks gdzie kupić?
Czy są tu osoby prowadzące salony medycyny estetycznej? Gdzie kupujecie botoks? Macie sprawdzone...
Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...