Zielony makaron
Artykuł zewnętrzny
Dowolny makaron/polecam świderki/, cukinia, pęczek szpinaku,1-2 ząbki czosnku, śmietanka, parmezan, orzeszki pini /dowolnie/, sól, pieprz
Wykonanie:
Ugotować makaron al dente. Na oleju podsmażyć pokrojoną w grubą kostkę cukinię z czosnkiem. Dodać umyte liście szpinaku, chwilę mieszając aż zmiękną. Wlać śmietankę, wszystko przyprawić solą i pieprzem.Wrzucić ugotowany makaron i wymieszać, żeby porządnie oblepił sie sosem. Wyłożyć na talerze, posypać parmezanem i podprażonymi osobno orzeszkami pini lub ziarnami słonecznika.
Sztywne proporcje nie obowiązują. Mozna dowolnie zwiększyc ilość składników, szczególnie gdy lubimy więcej warzyw ,a mniej makaronu, lub gdy chcemy przygotować więcej porcji.