Zielona zacierka- koperkowa

22 października 2010,
dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Propozycja na prosta zacierkę o koperkowym smaku  – do zup lub jako samodzielne danie z sosem .

Czas : 20 minut

Składniki :

ok 1/2 szklanki mąki + mąka do posypania

szczypta soli

1/2 pęczka kopru drobno pokrojonego

ok 1/6 szklanki wody

1 łyżka masła

Zagnieść twarde ciasto z mąki , wody ,kopru , soli  podsypują po odrobinie mąki tak by nie lepiło się do rąk w trakcie rwania .Zostawić ciasto by obeschło , albo tak jak ja robię rwać malutkie zacierki bezpośrednio na wrzątek . Zagotować osoloną wodę  z masłem i wrzucać na wrzątek kluseczki. Gotować ok 15 minut. Odcedzić , przelać zimna przegotowana wodą .

Dodawać do zup, lub okraszone masłem z podsmażoną cebulką , skwareczkami lub jakimś sosem , lub jako dodatek do II dań .

file1287764423



FORUM - bieżące dyskusje

Wolontariat zagraniczny
Ja bym chętnie podróżowała w taki sposób, ale niestety trzeba pracować...
Cukrzyca za ciąża
Według mnie to wahania hormonów odpowiadają za cukrzycę w ciąży, a nie dieta...
Sieć C&A
No niestety, dziś wiele ubrań to typowe jednorazówki o marnej jakości...
57 proc. osób do 40 roku życia nie …
I to są osoby, które zwykle miały więcej rodzeństwa, a co będzie z pokoleniem...