Zielona impresja Buni
Uwielbiam wpasowywać nowe składniki w utarte schematy. Pomysłem wyjściowym był kurczak w sosie chrzanowym .
Czas : 30 minut
Składniki :
- 1 pierś z kurczaka
- 2 porcje makaronu ryżowego Tagliatelle
- szczypta kurkumy
- 1/2 szklanki rozmrożonego mielonego szpinaku
- 1/2 szklanki pokrojonej natki pietruszki
- 3 łyżeczki chrzanu Wasabi ( do smaku- może być więcej lub mniej )
- 2 łyżki kremowego sera topionego
- 1/3 szklanki słodkiej śmietanki
- 1 kostka bulionowa z drobiu lub warzywna ( używam Bulionetkę drobiową Knorra )
- sól
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju ( używam z pestek winogron )
- 2 czubate łyżeczki zielonego ,,kawioru ” z alg o smaku Wasabi ( Caviart )
Nastawić 1 litr wody by się zagotować z Bulionetką i szczyptą kurkumy .Wrzucić makaron. Przykryć i ogrzewać 5 minut ( w zasadzie można go nie gotować – ale tak jest po prostu szybciej ). Odcedzić.
Na patelni rozgrzać olej i masło i smażyć na rumiano posoloną pierś kurczaka ( pokrojoną w paseczki ).Rumiana zdjąć z patelni i zawinąć w folię aluminiową by nie ostygła .
Na patelnię włożyć szpinak , wsypać pietruszkę ( odłożyc 2 łyżki ), dodać serek i śmietankę .Wymieszać . Doprawić do smaku chrzanem Wasabi. Odcedzony makaron włożyć ponownie do garnka w którym się gotował.
Wlać sos. Wymieszać. Przykryć i zostawić na 5 minut by wchłonął sos. Wyłożyć na półmisek .Posypać kurczakiem, kawiorem z alg i resztą natki pietruszki.