Zgaga w ciąży – co należy wiedzieć?

15 kwietnia 2021, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Jedną z powszechnych dolegliwości, przytrafiających się przyszłym mamom, jest zgaga. Może się ona pojawić już na początku ciąży lub też dopiero w II-III trymestrze, jednak zdarza się bardzo często, choć nie u każdej kobiety, spodziewającej się dziecka. Jakie są przyczyny zgagi w ciąży i jak można leczyć dolegliwość?

Jakie są przyczyny zgagi w ciąży?

Dlaczego zgaga w ciąży zdarza się tak często? Przyczyny mogą być różne. Najczęściej dolegliwości związane są z zachodzącymi w organizmie kobiety zmianami hormonalnymi, a szczególnie zwiększeniem produkcji progesteronu i relaksyny, które wpływają na rozluźnienie mięśni gładkich, z których zbudowany jest przewód pokarmowy. W wyniku takiego działania może dojść do powstania refluksu żołądkowo-przełykowego, który polega na cofaniu się treści pokarmowej z żołądka do przełyku, czego głównym objawem jest właśnie zgaga.

Zgaga może ulec natężeniu szczególnie w późniejszych miesiącach ciąży, kiedy dziecko jest już na tyle duże, że uciska narządy, w tym żołądek lub jelita. Uczucie zgagi w ciąży wiązać się może także ze stresem oraz, co jest bardzo powszechne, źle prowadzoną dietą. Panie spodziewające się dziecka, mają różne zachcianki, niestety, w wyniku przejedzenia, także może pojawić się uczucie pieczenia i ciężkość w żołądku.

Jakie są objawy zgagi?

Najpowszechniejsze objawy zgagi to:

  • uporczywe pieczenie i palenie w gardle i przełyku;
  • odbijanie;
  • kwaśny posmak w ustach;
  • bóle zamostkowe;
  • czasem nudności.

Ze zgagą często wiąże się także niestrawność, czyli uczucie ciężkości w żołądku lub przelewania w jelitach. Schorzenie może występować wraz z zaparciami lub biegunkami, czasem zdarzają się także wymioty.

Jak leczyć zgagę w ciąży?

Samodzielne stosowanie środków farmakologicznych, mających na celu złagodzenie objawów zgagi u kobiet w ciąży nie jest wskazane. Dlatego zaleca się konsultację z lekarzem prowadzącym, który ustali, jakie produkty można przyjmować i w jakich ilościach. Aktualnie istnieją już leki i suplementy, które mogą być bezpiecznie stosowane w okresie ciąży, mimo wszystko dla bezpieczeństwa warto takie sprawy omówić ze specjalistą.

Większość pań, oczekujących dziecka może stosować domowe sposoby na zgagę w ciąży. Dużą ulgę przynoszą napary ziołowe, np. z rumianku lub szałwii. Na zgagę dobrze działa również imbir, który warto dodać do herbaty lub jako przyprawę do potraw. Wiele osób poleca także picie mikstury z octu jabłkowego i miodu, rozpuszczonych w wodzie lub mieszanki z wody i sody oczyszczonej. W obu przypadkach należy jednak zachować ostrożność w dobieraniu proporcji, aby dodatkowo sobie nie zaszkodzić.

Kluczowym sposobem na złagodzenie zgagi w ciąży jest prowadzenie odpowiedniej diety. Warto słuchać własnego organizmu i unikać produktów, które wzmagają dolegliwości. Zaleca się jeść mniejsze porcje, aby nie przeciążać żołądka. Najlepiej oczywiście postawić na pełnowartościowe menu, składające się z produktów lekkostrawnych, wyróżniających się wysoką zawartością składników odżywczych.

Więcej porad dotyczących zdrowia i ciąży znajdziesz na ePacjent.pl.

 

 

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz