Palenie w przełyku i kwaśne odbijanie może pojawiać się po zjedzeniu zbyt obfitego i tłustego posiłku. To zgaga – jeden z najczęściej występujących problemów po stronie układu pokarmowego. Z dolegliwością pojawiającą się sporadycznie, można radzić sobie, stosując lek na zgagę.
Sporadycznie i regularnie
Zjedzenie zbyt obfitego, tłustego i ciężkostrawnego posiłku sprawia, że może dojść do cofania treści pokarmowej do przełyku. To z kolei skutkuje uczuciem palenia, często przenoszącym się za mostek oraz w okolice nadbrzusza. Przeciążony żołądek reaguje takim zjawiskiem, i jeśli dzieje się tak tylko sporadycznie, z pomocą przychodzi lek na zgagę, który można zakupić w aptece, bez recepty. Jeśli jednak pieczenie, ból, zarzucanie treści żołądkowej, występują znacznie częściej, objawy potrafią obudzić nawet w nocy, prawdopodobnie przyczyną jest refluks żołądkowy i „zwykły” lek na zgagę to zbyt mało, by poradzić sobie z problemem.
Refluks żołądkowy
Refluks może stać się chorobą i w takim wypadku nieprzyjemne dolegliwości pojawiają się po każdym posiłku. Stają się również nasilone w pozycji leżącej i podczas schylania. Do refluksu dochodzi w wyniku uszkodzenia mechanizmu odpowiedzialnego za uniemożliwienie cofania się treści żołądkowej, zaburzeń motoryki, wzmożonego wytwarzania kwasu żołądkowego, ale i podwyższonego ciśnienia w jamie brzusznej.
Pośród przyczyn wymienia się również podrażnienie bądź zapalenie przełyku, niedobór wydzielania śliny czy zaburzenia opróżniania żołądka z pokarmu.
Jak radzić sobie ze zgagą
Gdy pojawia się nieprzyjemne uczucie w przełyku, zwykle tuż po spożyciu wspomnianego, zbyt obfitego posiłku, sięgamy po lęk na zgagę, by uśmierzyć ból. To jednak zbyt mało na dłuższą metę, w szczególności dla osób, u których doszło do rozwoju choroby refluksowej żołądka. Należy udać się do lekarza, celem wykonania niezbędnych badań i określenia dokładnej przyczyny problemu, a także wdrożenia indywidualnego leczenia. Tuż obok koniecznością staje się zmiana nawyków żywieniowych – tak dla osób zmagających się ze zgagą sporadyczną, jak i z refluksem.
Jedzenie mniejszych porcji, ale częściej, nieprzejadanie się, unikanie tłustych i ciężkostrawnych potraw, spożywanie w spokoju, bez pośpiechu, to elementy, które w krótkim czasie są w stanie przynieść ulgę.