Zelowska ogórkowa wg Buni :
Artykuł zewnętrzny
Pomysł inspirowany kapuśniakiem po zelowsku ( tzn. z kaszą )- to druga wersja tej zupy .
Czas : 1,5 godziny
Składniki :
- 1 golonka z indyka
- 2 duże marchewki
- 1/2 pietruszki
- 1/8 selera
- 1/4pora
- 4 ziemniaki
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- pieprz mielony
- maggi
- 1 łyżka masła
- 4 duże kiszone ogórki
- 4 łyżki kaszy pęczak ( płaskie )
- 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
- 2 łyżki pokrojonego koperku
- 1,5 litra wody
Kaszę dobrze wypłukać w zimnej wodzie (zmieniając ją kilka razy). Do garnka włożyć mięso, warzywa, kaszę ,ziemniaki pokrojone w kostkę, ziele angielskie, liść laurowy. Wlać wodę i gotować 45 minut. W tym czasie utrzeć ogórki na tarce jarzynowej ( grube oczka ) , lekko odcisnąć z soku i dusić na maśle 5 minut mieszając. Wyjąć z wywaru mięso i warzywa. Mięso obrać , podzielić na kawałki i włożyć do wywaru. Marchewkę ( 1 sztukę ) pokroić na plasterki i też włożyć do garnka. Dodać ogórki i koper. Gotować 15 minut. Doprawić zupę pieprzem, maggi. Wlać śmietankę .