Zelowska ogórkowa wg Buni :

23 lutego 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Pomysł inspirowany kapuśniakiem po zelowsku ( tzn. z kaszą )- to druga wersja tej zupy .

Czas : 1,5 godziny

Składniki :

  • 1 golonka z indyka
  • 2 duże marchewki
  • 1/2 pietruszki
  • 1/8 selera
  • 1/4pora
  • 4 ziemniaki
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • pieprz mielony
  • maggi
  • 1 łyżka masła
  • 4 duże kiszone ogórki
  • 4 łyżki kaszy pęczak ( płaskie )
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
  • 2 łyżki pokrojonego  koperku
  • 1,5 litra wody

Kaszę dobrze wypłukać w zimnej wodzie (zmieniając ją kilka razy). Do garnka włożyć mięso, warzywa, kaszę ,ziemniaki pokrojone w kostkę, ziele angielskie, liść laurowy. Wlać wodę i gotować 45 minut. W tym czasie utrzeć ogórki na tarce jarzynowej ( grube oczka ) , lekko odcisnąć z soku i dusić na maśle  5 minut mieszając. Wyjąć z wywaru mięso i warzywa. Mięso obrać , podzielić na kawałki i włożyć do wywaru. Marchewkę ( 1 sztukę ) pokroić na plasterki i też włożyć do garnka. Dodać ogórki  i koper. Gotować 15 minut. Doprawić zupę pieprzem, maggi. Wlać śmietankę .

file1298489108