Ogórkowa zelowska wg Buni

17 lutego 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Pomysł inspirowany kapuśniakiem po zelowsku ( tzn. z kaszą )- to druga wersja tej zupy.

Czas : 1,5 godziny

Składniki :

1 golonka z indyka

2 duże marchewki

1/2  pietruszki

1/8  selera

1/4  pora

4 ziemniaki

1 liść laurowy

2 ziela angielskie

pieprz mielony

maggi

1 łyżka masła

4 duże kiszone ogórki

4 łyżki kaszy pęczak ( płaskie )

1/2  szklanki słodkiej śmietanki

2 łyżki pokrojonego  koperku

1,5 litra wody

Kaszę dobrze wypłukać w zimnej wodzie ( zmieniając ją kilka razy ). Do garnka włożyć mięso, warzywa, kaszę, ziemniaki pokrojone w kostkę, ziele angielskie, liść laurowy. Wlać wodę i gotować 45 minut. W tym czasie utrzeć ogórki na tarce jarzynowej (grube oczka) lekko odcisnąć z soku i dusić na maśle  5 minut mieszając. Wyjąć z wywaru mięso i warzywa. Mięso obrać, podzielić na kawałki i włożyć do wywaru. Marchewkę ( 1 sztukę ) pokroić na plasterki i też włożyć do garnka. Dodać ogórki  i koper. Gotować 15 minut. Doprawić zupę pieprzem, maggi. Wlać śmietankę.

file1297930739