Ogórkowa zelowska wg Buni
Pomysł inspirowany kapuśniakiem po zelowsku ( tzn. z kaszą )- to druga wersja tej zupy.
Czas : 1,5 godziny
Składniki :
1 golonka z indyka
2 duże marchewki
1/2 pietruszki
1/8 selera
1/4 pora
4 ziemniaki
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
pieprz mielony
maggi
1 łyżka masła
4 duże kiszone ogórki
4 łyżki kaszy pęczak ( płaskie )
1/2 szklanki słodkiej śmietanki
2 łyżki pokrojonego koperku
1,5 litra wody
Kaszę dobrze wypłukać w zimnej wodzie ( zmieniając ją kilka razy ). Do garnka włożyć mięso, warzywa, kaszę, ziemniaki pokrojone w kostkę, ziele angielskie, liść laurowy. Wlać wodę i gotować 45 minut. W tym czasie utrzeć ogórki na tarce jarzynowej (grube oczka) lekko odcisnąć z soku i dusić na maśle 5 minut mieszając. Wyjąć z wywaru mięso i warzywa. Mięso obrać, podzielić na kawałki i włożyć do wywaru. Marchewkę ( 1 sztukę ) pokroić na plasterki i też włożyć do garnka. Dodać ogórki i koper. Gotować 15 minut. Doprawić zupę pieprzem, maggi. Wlać śmietankę.