Zebra lżejsza od puchu

28 października 2009,
dodał: IwonaF
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

1 kartonik mleka skondensowanego niesłodzonego (500 ml)

3 różnokolorowe galaretki (ja użyłam morelowej, truskawkowej i wieloowocowej)

Biszkopty do wyłożenia naczynia (niekoniecznie)

100 ml mocnego naparu z kawy rozpuszczalnej

100 ml wiśniówki 40% (ja użyłam wiśniówki mojej produkcji)

Sposób wykonania:

Galaretki rozpuszczamy w trzech miskach, w szklance wody każdą. Mleko ubijamy mikserem na najwyższych obrotach ok. 10 minut tak, żeby powstał puch i aby mleko potroiło swoją objętość. Mleko dzielimy na 3 części i każdą z nich wlewamy do 1 galaretki. Miksujemy kolejno galaretki z mlekiem ok. 5 minut każdą (na najwyższych obrotach).

W wersji z biszkoptami: mieszamy napar kawowy z wiśniówką, nasączmy nim ciastka. Dno oraz boki naczynia/tortownicy wykładamy biszkoptami.

Masy galaretkowe wylewamy na przemian (po około 5 dużych łyżek każdej).

Utworzy się w ten sposób kolorowa zebra.

Wkładamy deser do lodówki na około 2 – 3 godziny, aż całkowicie stężeje.

Podajemy zimny.

Smacznego!

file1256729219



FORUM - bieżące dyskusje

Doda Dream Show
Całkiem możliwe. Z jednej strony okej, ma jakiś swój wizerunek sceniczny, publiczny, medialny,...
Pracoholizm
AI - wspaniałe narzędzie i genialne odkrycie, które ludzkość będzie wykorzystywać także przeciwko...
klejenie butów
Zużyte obuwie wygląda źle i psuje cały nasz wizerunek. Czasem jednak warto ratować...
Jak radzicie sobie z pielęgnacją ce…
Które miejsca macie najbardziej przesuszone? U siebie zauważyłam, że najbardziej suche mam łydki....