Zebra lżejsza od puchu

28 października 2009, dodał: IwonaF
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

1 kartonik mleka skondensowanego niesłodzonego (500 ml)

3 różnokolorowe galaretki (ja użyłam morelowej, truskawkowej i wieloowocowej)

Biszkopty do wyłożenia naczynia (niekoniecznie)

100 ml mocnego naparu z kawy rozpuszczalnej

100 ml wiśniówki 40% (ja użyłam wiśniówki mojej produkcji)

Sposób wykonania:

Galaretki rozpuszczamy w trzech miskach, w szklance wody każdą. Mleko ubijamy mikserem na najwyższych obrotach ok. 10 minut tak, żeby powstał puch i aby mleko potroiło swoją objętość. Mleko dzielimy na 3 części i każdą z nich wlewamy do 1 galaretki. Miksujemy kolejno galaretki z mlekiem ok. 5 minut każdą (na najwyższych obrotach).

W wersji z biszkoptami: mieszamy napar kawowy z wiśniówką, nasączmy nim ciastka. Dno oraz boki naczynia/tortownicy wykładamy biszkoptami.

Masy galaretkowe wylewamy na przemian (po około 5 dużych łyżek każdej).

Utworzy się w ten sposób kolorowa zebra.

Wkładamy deser do lodówki na około 2 – 3 godziny, aż całkowicie stężeje.

Podajemy zimny.

Smacznego!

file1256729219