Zebra lżejsza od puchu

28 października 2009, dodał: IwonaF
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

1 kartonik mleka skondensowanego niesłodzonego (500 ml)

3 różnokolorowe galaretki (ja użyłam morelowej, truskawkowej i wieloowocowej)

Biszkopty do wyłożenia naczynia (niekoniecznie)

100 ml mocnego naparu z kawy rozpuszczalnej

100 ml wiśniówki 40% (ja użyłam wiśniówki mojej produkcji)

Sposób wykonania:

Galaretki rozpuszczamy w trzech miskach, w szklance wody każdą. Mleko ubijamy mikserem na najwyższych obrotach ok. 10 minut tak, żeby powstał puch i aby mleko potroiło swoją objętość. Mleko dzielimy na 3 części i każdą z nich wlewamy do 1 galaretki. Miksujemy kolejno galaretki z mlekiem ok. 5 minut każdą (na najwyższych obrotach).

W wersji z biszkoptami: mieszamy napar kawowy z wiśniówką, nasączmy nim ciastka. Dno oraz boki naczynia/tortownicy wykładamy biszkoptami.

Masy galaretkowe wylewamy na przemian (po około 5 dużych łyżek każdej).

Utworzy się w ten sposób kolorowa zebra.

Wkładamy deser do lodówki na około 2 – 3 godziny, aż całkowicie stężeje.

Podajemy zimny.

Smacznego!

file1256729219



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...