Żeberka z ananasem z Garnka Rzymskiego
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
1000 gram żeberek
1 puszka ananasów
1 ekologiczna cytryna
2 łyżki oleju sezamowego
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki miodu
tabasco
1 odrobina imbiru
sól
świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
Żeberka dokładnie umyć i wytrzeć do sucha. Wymieszać sól, pieprz, nieco startej skórki cytryny z olejem i zamarynować żeberka.
Następnie podsmażyć je na patelni, przełożyć do namoczonego wcześniej rzymskiego garnka.
Sok z cytryny i resztę składników wymieszać, dodać do mięsa, do tego dolać szklankę wody. Przykryć, piec.
15 minut przed końcem otworzyć garnek i piec bez przykrycia.
Do żeberek z ananasem pasuje ryż
Czas przygotowania 1 godzina