Żeberka wieprzowe panierowane

29 kwietnia 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Robię zawsze kiedy gotuję wywar wieprzowy na zupę. Mam wtedy dwa dania w jednym.

Czas : 15 minut

Składniki :

  • 1 kg  ugotowanych  żeberek  wieprzowych (chude , cienkie – tzw. ,, paski ,, – powinny być gotowane minimum 1,5 godziny na małym gazie)
  • 3 jajka
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz mielony
  • olej
  • 2 łyżki masła

Z  dobrze ugotowanych żeberek pokrojonych na kawałki ( takie na szerokość 8-10 cm ) wyluzować ostrożnie kość tak by się nie rozpadły. Posolić i popieprzyć. Panierować w bułce tartej – jajku-bułce tartej. Docisnąć dobrze panierkę formując jednocześnie mięso do smażenia. Na patelni rozgrzać porcję oleju z masłem. Smażyć mięso na rumiano z obu stron.

Podaje z ziemniakami z wody posypanymi koprem i sałatą ze śmietaną.

A wywar z gotowania żeberek używam na zupę lub podaję jako  esencjonalny rosół wieprzowy- do popicia lub z kluseczkami.

file1304098914