Żeberka w sosie grzybowym
Artykuł zewnętrzny
1 kg żeberek
1 marchew
2 kostki rosołowe
1 duża cebula
2 listki laurowe
3 ziela angielskie – zemleć
5 nasion jałowca
2 łyżki mielonych grzybów suszonych
2 łyżki mąki
pieprz
sól
smalec do smażenia
Żeberka posypane solą i pieprzem obsmażyć na patelni na złoty kolor. Zagotować 1 l wody z 2 kostkami rosołowymi, dodać marchewkę pokrojoną w krążki i obsmażone żeberka. Dusić na wolnym ogniu około godziny, Na tłuszczu na którym były podsmażane żeberka, podsmażyć cebulę pokrojoną w pół krążki i dodać do żeberek. Dodać listki, zmielone ziele angielskie i jałowiec. Podgotować jeszcze około 20 minut. Zaprawić mąką wymieszaną z mączką grzybową. Jeszcze chwilę podgotować i doprawić jak jest