Ciasto zebra Pyzy

30 listopada 2010, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

na pewno znacie to ciasto, ale moja wersja jest odrobinę podrasowana :-)

składniki:

CIASTO:

  • 5 jajek
  • 3 szkl. mąki tortowej (szklanka pojemności 200ml) + 4 czubate łyżki
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 szkl. oleju słonecznikowego
  • 1/2 szkl. zimnej wody
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
  • 1 duże jabłko
  • 100g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 4 czubate łyżki kakao naturalnego
  • 1/2 łyżeczki aromatu do ciast pomarańczowego Delecta
  • POLEWA:
  • 1 tabliczka 100g czekolady gorzkiej (70%cacao)
  • 2 łyżki masła
  • 6 łyżek słodkiej śmietanki, może być 12%
  • 4-5 kropli aromatu pomarańczowego Delecta
  • DO FORMY:
  • 1 łyżka masła + 2-3 łyżki tartej bułki

sposób przygotowania:

Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne, miąższ zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Skórkę pomarańczową drobno posiekać. Mąkę (4łyżki odkładamy) przesiać razem z  solą i proszkiem do pieczenia. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając miksowania dodajemy po łyżce przesianej mąki i po trochu oleju oraz wody. Na koniec dodajemy starte jabłko, skórkę i zapach pomarańczowy, mieszamy dokładnie. Masę dzielimy na 2 równe części – ja przelewam ją po połowie do dwóch jednakowych miseczek. Do jednej części dosypujemy kakao i dokładnie mieszamy; do drugiej dodajemy pozostałą mąkę i też mieszamy. Formę (ja użyłam okrągłego prodiża) smarujemy masłem i posypujemy tartą bułką. Wylewamy, na przemian, po 4 łyżki masy jasnej i ciemnej starając się wlewać je na środek – masy same się rozpłyną. Prodiż włączamy i ciasto pieczemy ok. 1godziny i 15-20min.. Trudno mi powiedzieć jak będzie w piekarniku bo zebrę piekę zawsze w  prodiżu a do niego ciasto wlewam gdy jest zimny i dopiero włączam. Po 1  godz. sprawdzam ciasto patyczkiem. Po upieczeniu odstawiam do wystudzenia.

POLEWA: w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy śmietankę (koniecznie słodką, inna może się zważyć) a gdy zawrze wsypujemy pokruszoną czekoladę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia, gotujemy na małym ogniu 3-4 min. cały czas mieszając, na koniec dodajemy aromat. Gorącą polewą smarujemy grubo przestudzone ciasto, odstawiamy do zastygnięcia. Takie ciasto najlepsze jest na drugi albo trzeci dzień – oczywiście jeżeli wcześniej nie zostanie pożarte przez domowe łakomczuchy :-)

file1291104829



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Jak rozmawiać z małym dzieckiem o j…
Mówmy dziecku o swoich potrzebach i uczuciach. Dawanie jasnych komunikatów – jak twoje zachowanie...
Jak poznałyście i zakochałyscie się…
Ja swojego przyszłego męża poznałam na dyskotece. To były czasy pięknej młodości,beztroskiej i niezapomnianej zabawy.
Wzór na spodniach
Choć wydaje się to kłopotliwe, stworzenie stylizacji ze spodniami we wzory nie jest...
wzdęcia
Dobrym sposobem na wzdęcia są herbatki ziołowe. Osobom, które często mają problem z uciskającymi...